Paolo Gentiloni: Fondurile pentru redresare şi rezilienţă pot fi ratate dacă va fi abordată o gamă largă de proiecte mici

Paolo Gentiloni: Fondurile pentru redresare şi rezilienţă pot fi ratate dacă va fi abordată o gamă largă de proiecte mici

Foto: Facebook Paolo Gentiloni

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, atrage atenţia asupra faptului că abordarea unei game variate de proiecte mici, în cadrul Planului Naţional de Rezilienţăşi Redresare (PNRR), poate duce la ratarea unora dintre ele.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul unei dezbateri organizate de Comisia Europeană în România, pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, comisarul european a explicat că, dacă resursele sunt prea împrăştiate într-o gamă largă de proiecte, poate exista riscul de a pierde masa critică pentru a aborda cu adevărat unele dintre problemele de lungă durată ale ţării, transmite News.ro
 
Potrivit reprezentantului Comisiei Europene, pentru o ţară cu o rată de absorbţie scăzută a fondurilor europene obişnuite cum e România, absorbţia cu succes a acestor fonduri extraordinare va fi o provocare în plus.”
 
Acesa a precizat că, ultima versiune a PNRR este „un punct de plecare bun”, dar „e nevoie să vedem mai mult progres pe multe aspecte:  stabilirea de ţinte, explicarea unor estimări de costuri şi a impactului aşteptat, asigurarea unor sisteme de control”. 
 
”Acestea sunt fonduri diferite de fondurile de coeziune cu care ne-am obişnuit. Ţintele trebuie stabilite şi măsurate corect. Sistemele de control eficiente sunt elementul cheie pentru a evita frauda şi pentru a ne asigura că banii sunt folosiţi corect şi că principiul „do not significant harm” înseamnă că investiţiile nu trebuie să contravină obiectivelor privind dezvoltarea verde. La aceste aspecte ne vom uita cu atenţie, mai ales în ceea ce priveşte energia şi transporturile. În ceea ce priveşte componentele planului, din punctul nostru de vedere, aş spune că ”mai puţin este, de fapt, mai mult”, a adăugat Gentiloni. 
 
”Trebuie să folosim această oportunitate pentru aborda slăbiciunile structurale şi să ne întărim economiile. Investiţiile şi reformele trebuie să meargă mână în mână dacă vrem să ne reconstruim mai bine economiile. Aceasta nu este, desigur, o sarcină uşoară, ştim foarte bine. (...) Membrii Guvernului României ştiu foarte bine că suntem şi vom fi acolo să ajutăm, să clarificăm, să cooperăm cu statele membre şi avem şi cu România întâlniri săptămânale pentru a aduce toate clarificările necesare”, a afirmat Paolo Gentiloni.
 
Acesta a catalogat planul UE drept o reformă „foarte binevenită”,  precizând că este nevoie de un „efort politic” susţinut pentru accesarea fondurilor de rezilienţă.
 
Paolo Gentiloni a menţionat că unele ţări vor finaliza cel mai probabil programele naţionale de accesare a acestor fonduri înainte de Paşte.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările