Noi soluţii de digitalizare anunţate de Finanţe. Cîţu: Am transformat cozile în click-uri. Urmează conectarea caselor de marcat

Noi soluţii de digitalizare anunţate de Finanţe. Cîţu: Am transformat cozile în click-uri. Urmează conectarea caselor de marcat

Florin Cîţu FOTO gov.ro

Firmele şi instituţiile publice comunică de la distanţă cu Trezoreria Statului, prin Ordinul de plată multiplu electronic (OPME), începând de marţi. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat că „o să ieşim mai puternici şi mai competitivi din această criză”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat miercuri că face încă un pas important spre informatizare prin Ordinul de plată multiplu electronic, care poate fi utilizat de către instituţiile publice înregistrate în Registrul entitaţilor publice şi de către operatorii economici şi alte entităţi decât instituţii publice pentru efectuarea de plăţi din conturile deschise la unităţile Trezoreriei Statului prin care îşi desfăşoară activitatea proprie.

Scopul utilizării ordinului de plată multiplu electronic (OPME) este de a sprijini activitatea IMM-urilor şi a celorlalţi operatori economici prin înlesnirea comunicării prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor Publice/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică.

OPME se completează şi se depune on-line prin Sistemul naţional de raportare Forexebug de către instituţiile publice şi, respectiv, prin intermediul serviciului «Depunere declaraţii» de către operatorii economici şi alte entităţi decât instituţii publice, pentru efectuarea de plăţi din conturile deschise la unităţile Trezoreriei Statului prin care îşi desfăşoară activitatea proprie.

Persoanele din cadrul operatorilor economici şi ai altor entităţi decât instituţii publice care semnează ordinul de plată multiplu electronic (OPME), trebuie să fie înrolate în Spaţiul privat virtual (SPV) ca reprezentant legal, reprezentant desemnat sau împuternicit pentru aceştia şi să corespundă cu cele aprobate în fişa specimenelor de semnături depusă la unitatea Trezoreriei Statului prin care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

Formularul OPME poate fi descărcat de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Sistemul naţional de raportare sau poate fi pus la dispoziţie de către unităţile teritoriale ale Trezoreriei statului.

Detalii cu privire la completarea, depunerea şi semnarea OPME se regăsesc în OMFP 1819/2020 publicat la rubrica Transparenţă decizională/Acte normative aprobate.

Pentru operatorii economici şi alte entităţi decât instituţiile publice, recipisele aferente depunerii şi validării/respingerii OMPE se vizualizează prin spaţiul virtual (SPV), secţiunea „Mesaje”.

Cîţu: Urmează conectarea caselor de marcat

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a transmis, miercuri, că firmele şi instituţiile publice comunică de la distanţă cu Trezoreria Statului şi urmează în câteva săptămâni conectarea caselor de marcat la ANAF.  

„Am transformat cozile în click-uri! De ieri, firmele şi instituţiile publice comunica de la distanţă cu Trezoreria Statului! Fără deplasări la ghişeu. Fără cozi. Simplu, în doar câteva click-uri şi cu semnatură electronică. Totul prin intermerdiul ordinului de plată multiplu electronic”, a scris, miercuri, pe Facebook, Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, „informatizarea statului nu a fost o prioritate în ultimii treizeci de ani pentru că foarte mulţi profitau de pe urma birocraţiei”.

„Vremea acestora a trecut. Astăzi, mai mult ca oricand, este evident ca informatizarea statului este vitală. Nu elimină doar evaziunea fiscală, creste profitabilitatea şi productivitatea, dar elimină şi deplasările inutile într-un moment în care toţi trebuie să stam în casă cât mai mult”, a mai scris Cîţu.

Ministrul finanţelor afirmă că urmează în câteva săptămâni conectarea caselor de marcat la ANAF.

„O să ieşim mai puternici şi mai competitivi din această criză”, afirmă Florin Cîţu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: