Năsui, despre cheltuielile excesive ale statului: Strategia guvernării e „după noi, potopul”

Năsui, despre cheltuielile excesive ale statului: Strategia guvernării e „după noi, potopul”

Cheltuielile totale cresc din nou, raportat la aceeaşi perioadă a lui 2018, cu peste 4,1 miliarde de lei, cea mai mare problemă fiind că statul a cheltuit 85% din veniturile sale fiscale pe salarii, pensii şi asistenţă socială, subliniază Claudiu Năsui, în urma anaizei făcute asupra „execuţiei bugetare” pe primele două luni, publicate pe site-ul MFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit acesteia, cheltuielile cu salariile au crescut cu 25%, asistenţa socială (inclusiv pensii) a crescut cu 18%. 
 
Sumele plătite pe dobânzi sunt cu 15% mai mari decât anul trecut. Ce e şi mai trist este că acesta e doar începutul: la ritmul de îndatorare al statului, sigur vom ajunge la procente şi mai mari, în special la capitolul dobânzi.
 
Falsul guvern pro-european a mai dat un rateu de început de an: fondurile europene au scăzut cu 22%, că doar România nu are nevoie de bani europeni când poate face parteneriate public-private. Partidul Social Democrat a mai echilibrat şi din altă categorie cheltuielile crescute pe salarii şi dobânzi: investiţiile s-au dus şi ele în jos cu aproape 57%.
 
O să se laude că deficitul este mai mic acum decât a fost anul trecut. Corect. Ce nu ne vor spune este că anul trecut a fost un deficit foarte mare pentru că s-a făcut o plată pentru armament de la ministerul apărării de 2.34 de miliarde de lei. Plata aceea este, însă, excepţională. Deci dacă vrem să ne uităm la deficit de pe baze comparabile, trebuie să o decontăm din deficitul de anul trecut. Dacă facem asta, vedem că de fapt am avut o creştere semnificativă a deficitului.
 
Concluzia execuţiei bugetare pe primele două luni este clară. Statul ne ia mai mulţi bani, investeşte mai puţin, dar plăteşte mai multe salarii. Dacă aşa va arăta şi restul anului, atunci strategia guvernării este clară: „După noi, potopul”.”, scrie Năsui pe pagina sa de Facebook.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările