Ministrul Muncii, despre manipularea grosolană a pensionarilor: Cer poştaşilor să nu se mai implice în politică. Au fost cazuri de dispariţie a CNP VIDEO

Ministrul Muncii, despre manipularea grosolană a pensionarilor: Cer poştaşilor să nu se mai implice în politică. Au fost cazuri de dispariţie a CNP VIDEO

Violeta Alexandru FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Manipulările grosolane care au avut loc recent în judeţele Dolj şi Vrancea, când pensionarilor li s-a spus că li s-au tăiat pensiile sau le-au fost livrate cu întârziere, vor înceta de îndată, a spus miercuri ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Practica poştaşilor de a induce în eroare pensionarii, fie că nu li se vor mai plăti pensiile, fie că vor fi diminuate, trebuuie să înceteze. Este o obligaţie contractuală a Poştei Române. Oamenii să nu mai cedeze în faţa manipuklărikor, că acest guvern va tăia salariile sau pensiile. Există o situaţie economică dificilă, dar toate angajamentele asumate prin lege se vor respecta. Aceasta este concluzia discuţiilor pe care le-am avut astîzi cu ministrul Violeta Alexandru”, a spus vicepremierul Turcan.
„Am cerut o discuţie privind întârzierea în plata pensilor. Unii poştaşi, în loc să livreze pensia, aşa cum s crie în fişa poştului, poartă discuţii politice. Nu vreau să se poarte astfel de discuţii.
 
Am simţit nevoia să punctez Poştei Române să respecte contractul şi să livreze pensia la timp, fără nicio implicare în activitatea politică”, a spus Alexandru. 
   
Principalele declaraţii
 
Primesc din partea poştaşilor informaţii că, unii dintre cei 25.000 de poştaşi se ocupă mai mult cu politica decât să se ocupe de ce scrie în fişa postului. Este de netolerat. Fiecare pensionar să-şi primească pensia la timp. Nu e nevoie de sfaturi politice cu cine să voteze.
 
Până la 20 ale luni trebuie livrate pensiile. Voi fi informată săptămânal asupra eventualelor întârzieri şi mi se vor spune şi cauzele.
 
Le cer liderior de sindicat să nu se mai amestece în viaţa politică. 
 
În discuţiile purtate cu cei de la Casa de Pensii, am aflat că sunt cazuri în care pensionarii sunt chemaţi la oficiul poştal în loc să li se livreze pensiile acasă.
 
Am stabilit un mod de lucru care să facă în aşa fel încât să nu mai existe întârzieri la plata pensiilor.
 
Legat de disfuncţionalităţile la plata pe card a pensiilor, şi mă refer la una dintre sucursalele din Dolj, şi acolo am intervenit. Nu se va mai întâmpla.
 
Aş vrea să opresc manipularea din spaţiul public. Nu vor exista nici tăieri şi nici întârzieri.
 
Sindicatul Poştei are o legătură cu PSD. Am cerut să se oprească orice legătură cu orice partid. Nu este o activitate menită să întârească credibiitatea Poştei Române. Nu este oportun ca factorul poştal să fie şi agent politic.
 
Am intervenit în Vrancea şi Dolj, acolo unde liderii PSD amestecă lucrurile.
 
Vor fi sancţiuni pentru cei vinovaţi. Vom face un audit până la sfârşitul anului.
 
am 42 de mesaje de la Casele judeţene de pensii care-mi arată erori, cum ar fi dispariţia CNP.
 
 
 
 
Speriaţi, oamenii s-au dus la primar pentru a-l întreba de ce li s-au tăiat pensiile şi abia apoi au făcut reclamaţii la Casa de Pensii din Craiova.
 
„S-au speriat, unii au zis că le-au tăiat. (...). Uite, bă, veniră ăştia de la PNL şi tăiară din ele”, au povestit oamenii.
 
CEC Bank Dolj a virat, în cursul zilei de miercuri, pensiile diminuate pentru aproximativ 17.000 de pensionari doljeni. Practic, pensionarii care au carduri la banca de stat amintită s-au trezit că li s-au virat miercuri în conturi pensiile la nivelul lunii august 2019.
 
Aşadar, pensionarii primiseră în conturile deschise la CEC Bank pensiile la nivelul avut înainte de majorarea punctului de pensie, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie.
 
Mai mulţi pensionari care s-au trezit cu mai puţini bani în conturi au mers la bancă să vadă care este situaţia. Reprezentanţii băncii i-ar fi informat că un funcţionar din bancă a făcut o plată greşită, încurcând un fişier informatic. Respectivul ar fi virat clienţilor pensiile în cuantumul aferent lunii august, nicidecum la nivelul aferent lunii noiembrie.
 
Casa de Pensii a virat către CEC pensiile corecte, la nivelul majorat
 
Casa de Pensii a virat cuantumul real al pensiilor tuturor doljenilor. Contactată de GdS, directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, a precizat că eroarea nu a aparţinut instituţiei.
 
„Nu a fost eroarea de la Casa de Pensii. Conform procedurii, în fiecare lună, casele de pensii virează banii în conturile băncilor cu două zile lucrătoare înainte de data de 14. Luna aceasta, Casa de Pensii a făcut ordinele de plată din Trezorerie pe data de 12 noiembrie, iar Trezoreria a făcut viramentele către toate băncile la cuantumul real al pensiilor. Noi am aflat întâmplător de la un pensionar care a venit la sediul nostru să spună că a primit de la CEC Bank pensia diminuată.
 
De la bancă ni s-a comunicat că a fost o eroare informatică a CEC Bank. În cursul zilei de miercuri au virat pensiile diminuate. Am înţeles de la conducerea băncii că până seara s-a remediat situaţia. Nu s-a mai întâmplat până acum un astfel de eveniment. Dar a fost doar o eroare informatică”, a declarat Daniela Licu, directoarea CJP Dolj.
 
În tot acest scandal, fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, anterior primar al Craiovei, a fost acuzată de PNL de Dolj, Nicolae Giugea, că ar fi dat ordin să se taie pensiile, iar CEC s-ar fi conformat, dând vina pe sistemul informatic. Olguţa Vasilescu ar fi ripostat spunând: „Câţi nebuni produc la hectar cei de la PNL? Ora şi nebunul! V-aţi încurcat la guvernare şi acum căutaţi vinovaţi? Cautaţi-vă proştii din bătătură! Aşa cevaaaaa…”
 
Orban: Sunt întârzieri la calcularea pensiilor după ce şeful CNPP a intrat în medical
 
Probleme nu sunt însă doar în Dolj. Premierul avertizează că sunt întârzieri la calcularea pensiilor şi este revoltat că cel care trebuia să găsească soluţii lipseşte de la serviciu.
 
„Preşedintele Casei de Pensii şi-a luat concediu medical, parcă special ca să creeze probleme în plata pensiilor. Creează nişte situaţii de neimaginat, un asemenea comportament iresponsabil eu n-am mai văzut. Sunt întârzieri la calcularea pensiilor. S-au pensionat oamenii şi aşteaptă deciziile de pensionare, sunt întârzieri de o lună, de două, de trei luni de zile în calculare”, a declarat premierul Ludovic Orban la Digi24.
 
Ioan-Petru Căprariu a fost numit de premierul Viorica Dăncilă în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice în aprilie 2019. Anterior, el fusese preşedintele Casei Judeţene de Pensii Timiş timp de aproximativ 30 de ani.
 
"Probabil ştia că urmează să fie schimbat şi din cauza asta a intrat în concediul medical", a mai subliniat preşedintele PNL.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: