Ministrul Muncii afirmă că există peste 413.000 beneficiari reali ai venitului minim garantat

Ministrul Muncii afirmă
că există peste 413.000 beneficiari reali ai venitului minim garantat

Raluca Turcan / FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Muncii Raluca Turcan afirmă că în România sunt 170.000 de titulari de venit minim garantat, dar numărul total al beneficiarilor reali este de peste 413.000.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dintre aceştia, 257.000 sunt adulţi, dintre care 120.000 sunt persoane apte de muncă, 32.000 au vârsta peste 65 de ani şi 156.000 sunt copii, iar dintre aceştia 55.000 au vârsta sub 7 ani, potrivit ministrului Muncii.

Raluca Turcan afirmă că „aceasta este realitatea din România în momentul în care dăm startul campaniei naţionale de evaluare a beneficiilor de asistenţă socială”.

Ea susţine că, prin această campanie naţională, statul urmăreşte să identifice persoanele cu adevărat vulnerabile şi să le ofere sprijin în acord cu nevoile lor.

„I-am rugat pe reprezentanţii agenţiilor judeţene să noteze şi să semnaleze cu minuţiozitate toate cazurile în care este necesară intervenţie de urgenţă, asistenţă medicală sau suport pentru integrarea copiilor în sistemul educaţional. I-am rugat pe cei care vor face parte din aceste echipe să aibă o abordare empatică, pentru că multe dintre familiile beneficiare de ajutor social se confruntă cu situaţii dramatice. Plecând de la informaţiile obţinute din teren, vom putea oferi pachete integrate de sprijin atât pentru adulţi, cât şi pentru copiii din familiile vulnerabile”, afirmă Turcan.

În al doilea rând, prin implicarea AJOFM-urilor, ministrul Muncii afirmă că va putea fi acordată consiliere acelor beneficiari de venit minim garantat care sunt apţi de muncă şi le va fi facilitat accesul la un loc de muncă oferit de angajatorii locali.

„În acest moment 30% din locurile de muncă existente la nivel naţional sunt pentru necalificaţi, dar ne propunem ca, în timp scurt, să oferim sprijin pentru obţinerea unei calificări prin acces la cursuri de formare. Un loc de muncă înseamnă la vârsta activă, un salariu şi la bătrâneţe, o pensie – adică un nivel de trai mai bun decât cel oferit de ajutorul social”, potrivit Ralucăi Turcan.

„Acesta este motivul pentru care am solicitat reprezentanţilor AJOFM-urilor să facă o evidenţă a tuturor locurilor de muncă disponibile pe plan local care ar putea fi ocupate de actualii beneficiari de ajutor social şi să le prezinte acestora. De asemenea, le-am solicitat şi o evaluare a cursurilor de calificare accesibile în acest moment, pentru a vedea în ce măsură putem facilita accesul pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor sociali care îşi doresc să obţină o calificare şi un loc de muncă mai stabil şi mai bine plătit.    Am stabilit cu reprezentanţii agenţiilor judeţene să comunice zilnic rezultatele discuţiilor pe care le au, în teren, cu beneficiarii de ajutor social, pentru a putea avea curând o evaluare naţională pe categorii de grupuri vulnerabile. Este o etapă care va permite ulterior o intervenţie a statului mai eficientă şi mai ţintită, în funcţie de nevoile reale ale oamenilor. Ştiu că această campanie a generat emoţie în spaţiul public. Tocmai de aceea, spun limpede că sensul ei NU este să priveze oamenii vulnerabili de ajutor din partea statului. Dimpotrivă, statul trebuie să devină mai eficient şi mai util pentru oamenii vulnerabili, prin sprijinul pe care îl acordă. În cazul de faţă, acces la educaţie, la servicii de sănătate şi la un nivel de trai decent pentru acei 156.000 de copii care trăiesc acum din ajutor social, locuri de muncă pentru cei 120.000 de beneficiari care pot munci, servicii medicale şi acoperirea nevoilor de trai pentru cei 32.000 de vârstnici care trăiesc acum cu o sumă medie de 200 de lei pe lună, cât e ajutorul de la stat şi care nu pot beneficia nici măcar de pensie socială”, conchide ministurl Muncii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările