Ministrul Finanţelor: A doua rectificare bugetară din acest an va fi făcută în noiembrie. E obligatorie o reformare a aparatului bugetar din România

Ministrul Finanţelor: A doua rectificare bugetară din acest an va fi făcută în noiembrie. E obligatorie o reformare a aparatului bugetar din România

FOTO gov.ro

A doua rectificare bugetară din acest an va fi făcută în luna noiembrie, a declarat, marţi seară, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El a precizat că tot până în noiembrie trebuie aprobat şi proiectul de buget pentru 2019.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Avem în calcul o rectificare în noiembrie. Undeva era în octombrie, dar s-a întârziat prima rectificare (...) A fost anunţat încă de la prima rectificare că planificăm în anul 2018 două rectificări bugetare - una în iulie, dar s-a întârziat până în septembrie şi aveam în octombrie cea de a două rectificare şi, la fel, automat, s-a mutat în noiembrie", a declarat Teodorovici la TVR.

El a susţinut că nu se taie din bugetele de investiţii şi nici din salariile angajaţilor din administraţia publică: "Cele două zone nu se afectează - mă refer la partea de investiţii şi mă refer la salariile cuvenite celor care trebuie să rămână în administraţie”.

De asemenea, ministrul Finanţelor a spus că până la sfârşitul lunii noiembrie trebuie aprobat şi proiectul de buget pentru anul 2019.

„Până la final de noiembrie vine şi bugetul pe 2019, care trebuie şi el aprobat de Guvern, dar ca să am bugetul propus pe masa Guvernului trebuie să avem în prealabil două chestiuni foarte importante - Hotărârea de Guvern cu salariul minim pe economie, din calcul să vezi cum faci anul viitor bugetul şi formula aceea de calcul pentru autorităţile publice locale, pentru că noi am promis că impozitul pe venit trece sută la sută la nivel local şi la fel trebuie să ai baza legală ca să poţi să o iei în calcul când faci bugetul pe 2019. Vor fi în noiembrie cel târziu şi aceste acte normative emise de Guvern", a mai afirmat ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă ia în calcul o reformă a aparatului bugetar, Teodorovici a răspuns: „Obligatoriu”.

„Cred că e de bun simţ să te gândeşti (la o reformă a aparatului bugetar - n.r.) pentru că ne dorim cu toţii o administraţie şi centrală, şi locală eficientă. Asta înseamnă să ai oameni nu foarte mulţi, exact cât trebuie, mai bine plătiţi sunt deja, legea există şi, ca să fie mai eficienţi, repet, cât trebuie. Nu unul munceşte şi trei pe lângă el stau”, a afirmat Eugen Teodorovici.

În acest context, ministrul Finanţelor a precizat că se va discuta despre reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor cu fiecare minister şi că Ministerul de Finanţe are o listă cu instituţiile publice şi cu domeniile în care se cheltuiesc cei mai mulţi bani, printre acestea numărându-se Transporturile, Sănătatea, Economia şi Energia.

„Transporturi, Sănătate, sănătate mă refer la casă în special (Casa de Asigurări de Sănătate - n.r.) şi alte ministere, care au şi foarte multe companii în subordine: Economia, Energia, să spunem. Sunt multe, foarte multe companii pe care dacă le luăm la mână şi discutăm despre fiecare în parte, ce rol are şi dacă se justifică prezenţa ei astăzi în România, o să vedeţi că nu găsim niciun argument pro, ci doar împotrivă. Din păcate, ani de zile s-au încărcat aceste structuri şi cred că e momentul să spunem stop şi nu doar stop şi, în sens invers, reluăm procesul”, a declarat Teodorovici.

El a arătat că se va face o evaluare a fiecărui minister şi a structurilor subordonate acestora şi vor avea loc „discuţii bilaterale” care vor viza reducerea cheltuielilor în sistemul public.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: