Ministrul Energiei susţine că mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş va fi deschisă pentru ca România să aibă în continuare combustibil nuclear propriu

Ministrul Energiei susţine că mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş va fi deschisă pentru ca România să aibă în continuare combustibil nuclear propriu

Foto: Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, luni, că mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş va fi deschisă, precizând că, în acest fel, România va avea în continuare combustibil nuclear propriu.

Ştiri pe aceeaşi temă

 „Adevărul este următorul şi este contrar celor afirmate de cei care încearcă să-şi facă doar imagine. Mina de la Crucea: Această mină nu mai are uraniu, de aceea se închide. Are uraniu mina de la Tulgheş- Grinţieş, mină care a trecut din administrarea Companiei Naţionale a Uraniului în administrarea Nuclearelectrica pentru a asigura circuitul nuclear integrat. Aşadar, vom deschide mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş pentru a avea în continuare combustibil nuclear propriu!”, a anunţat oficialul, pe pagina sa de Facebook.
 
Acesta a transmis că, în acest context, în prezent, uzina de la Feldioara este deja într-un contract de achiziţie cu Nuclearelectrica. 
 
„Nuclearelectrica, prin miljocirea CNU, va avea la dispoziţie circuitul nuclear integrat: aşa vom face şi octoxidul şi dioxidul de uraniu şi vom avea combustibil nuclear.”, a explicat Virgil Popescu.
 
Potrivit News.ro, Nuclearelectrica, compania care operează Centrala Nucleară din Cernavodă, a anunţat vineri că şi-a înfiinţat o filială pentru prelucrarea combustibililor nucleari, Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara, în urma încheierii contractului de vânzare-cumpărare a unor active de la Sucursala Feldioara a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).
 
„Societatea Naţională Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că în data de 24.09.2021 a fost înfiinţată filiala SNN, Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara SRL, număr de ordine în Registrul Comerţului J8/2729/2021, CUI 44958790. Ca urmare a încheierii între SN Nuclearelectrica SA (SNN) şi Compania Naţională a Uraniului (CNU) a contractului de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a CNU, în data de 18.03.2021, prin Hotărârea AGA nr. 4/05.04.2021, a fost aprobată înfiinţarea unei filiale integral deţinute de SNN, în calitate de asociat unic, filială care va avea ca principal obiect de activitate Prelucrarea Combustibililor Nucleari", anunţă compania.
 
Nuclearelectrica a anunţat în martie că a semnat contractul pentru a cumpăra active ale uzinei de procesare a uraniului de la Feldioara, aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului. Compania vrea să integreze ciclul de fabricaţie a combustibilului nuclear tip CANDU şi va achiziţiona terenuri, clădiri, construcţii speciale, instalaţii, utilaje şi echipamente, mai puţin activitatea de minerit.
 
De asemenea, în baza Hotărârii AGEA nr. 10/11 august 2021 a fost aprobat Actul Constitutiv al Filialei SNN Feldioara.
 
„SNN urmăreşte prin investiţiile sale să îşi asigure infrastructura necesară pentru procesarea în condiţii optime a materiei prime, să menţină şi să consolideze ciclul integrat de combustibil care să sprijine proiectele de investiţii ale companiei pe termen lung, acestea fiind aspecte care conferă companiei un avantaj competitiv şi o abordare integrată a producţiei de energie nucleară", precizează compania.
 
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările