Ministrul Economiei, despre salariile bugetarilor: Şi ei vor intra în şomaj tehnic. Nu mai primesc sporuri de antenă

Ministrul Economiei, despre salariile bugetarilor: Şi ei vor intra în şomaj tehnic. Nu mai primesc sporuri de antenă

Foto arhiva Adevărul

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că şi bugetarii care stau acum acasă vor intra în şomaj tehnic, pentru care deocamdată li s-au tăiat doar sporurile precum cele de antenă sau de periculozitate.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat duminică seara că sunt discuţii în Guvern şi sunt luate în calcul mai multe scenarii legate de salariaţii bugetari, iar la Ministerul Muncii se lucrează, probabil, la o analiză pe acest subiect.
 
"Avem discuţii în Guvern şi evident că luăm în calcul mai multe scenarii referitoare şi la personalul bugetar. În primul rând ar trebui să ştiţi că un bugetar când stă acasă nu mai primeşte acele sporuri. Deci cu asta din start este diminuat acel salariu.
 
Avea foarte multe sporuri, spor de antenă, spor de periculozitate. Acelea nu le mai primeşte. Se lucrează probabil la Ministerul Muncii la o analiză pe acest subiect şi sunt convins, am văzut şi o declaraţie a premierului Ludovic Orban, că lucrează la acest lucru.
 
Eu sunt convins că se va ajunge până la urmă la o decizie care se va lua cu privire la acest aspect. Noi am cerut, cel puţin eu, am cerut tuturor din mediul privat o solidaritate şi este normal să existe o solidaritate la nivel naţional a tuturor, în aşa fel încât să trecem cu bine toţi peste această criză", a spus ministrul Economiei la B1TV, întrebat dacă există o strategie cu privire la discrepanţele între privat şi bugetar, astfel încât şi bugetarii să intre în şomaj tehnic sau să primească mai puţini bani.
 
În urmă cu cinci zile, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmase că i se pare normal ca şi salariile bugetarilor să fie tăiate, nu doar ale celor din mediul privat.
 
„Aici eu vă spun doar o părere personală: este clar că trebuie ca acest cost al acestei crize să fie suportat de toată lumea, trebuie să fim solidari. Ce măsuri vor fi, cum vor fi luate, dacă vor fi luate, aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia Guvernul, nu o iau eu singur. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să fim solidari cu toţii în acest moment, indiferent de domeniul în care provenim. Repet, este o părere personală”, a spus Cîţu.
 
Întrebat dacă acestă solidaritate înseamnă si tăierea salariilor, el a precizat că „sunt multe forme de a reduce costurile aparatului public”.
 
„Nu ştiu ce decizie va lua Guvernul, dacă va lua o decizie, este posibil să fie ignorată opinia mea. Dar vă spun în acest moment este nevoie de solidaritate, pentru toată lumea, în toate domeniile. Vom vedea care va fi situaţia şi ce decizie se va lua”, a afirmat ministrul Finanţelor.
 
Amintim că în 2010, în mandatul Guvernului Emil Boc, salariile au fost reduse cu 25% în tot sistemul public, în contextul crizei economice mondiale de la acel moment.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: