Ministrul Agriculturii: România poate să exporte 4,5 milioane de ovine anual, iar un milion dintre acestea ar putea ajunge în Iordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Ni s-a spus despre calitatea ovinelor româneşti că este foarte bună, se aseamănă cu cea a ovinelor din Iordania”, a declarat ministrul Agriculturii FOTO: Guliver/ Getty Images
„Ni s-a spus despre calitatea ovinelor româneşti că este foarte bună, se aseamănă cu cea a ovinelor din Iordania”, a declarat ministrul Agriculturii FOTO: Guliver/ Getty Images

România poate exporta peste 4,5 milioane de ovine către ţările arabe, dintre care un milion de oi ar putea fi preluate de Iordania. Totodată, preţul de vânzare a ovinelor vii ar creşte, datorită deschiderii exportului, a declarat ministrul Agriculturii Achim Irimescu, citat de Agerpres.

Cu ocazia congresului dedicat industriei cărnii din România, organizat de publicaţia „Revista cărnii”, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat că Iordania va prelua un milion de ovine, deoarece calitatea acestora este foarte bună. În plus, a adăugat că s-a estimat că România poate exporta 4,5 milioane de ovine anual. „Dacă un milion pot pleca acum către Iordania mai avem marjă de export suficientă şi pentru ţările arabe”, a spus ministrul.

Irimescu a menţionat, totodată, că omologul său din Arabia Saudită va vizita România la jumătatea lunii, iar cu această ocazia vor fi analizate principalele aspecte privind exportul de ovine către ţările arabe.

Preţul de vânzare a ovinelor vii ar putea creşte

Exportul de ovine către ţările arabe ar putea genera creşterea preţului de vânzare a ovinelor vii, este de părere Irimescu. Conform acestuia, preţul pe kilogram în viu ar trebui să ajungă la 10 lei pentru ca producătorii români să fie în avantaj, în condiţiile în care, în prezent, preţul pe un kilogram în viu în zona Sibiu este de doar 7 lei.

„Consider că sectorul ovin poate contribui cu jumătate de miliard de euro la exportul de produse agroalimentare româneşti. Într-adevăr anul trecut am ieşit pe minus cu aproape 100 de milioane de euro, după ce în anii 2013 şi 2014 am avut o balanţă pozitivă pentru că s-au exportat masiv cereale. Mi-aş dori să nu mai depindem de exportul de cereale şi să mergem pe produse cu valoare adăugată foarte mare. Una este să exporţi cereale cu 120-130 de euro pe tonă şi alta carne cu 1.500 — 3.000 de euro pe tonă. Trebuie să facem eforturi cât mai mari să ieşim pe pieţele internaţionale", a precizat Irimescu.

România a exportat anul trecut peste 15 milioane de tone de produse agroalimentare, în valoare de 5,73 miliarde de euro, în creştere cu 4,6% pe cantitate şi cu 6% din punct de vedere valoric, comparativ cu anul 2014.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite