Ministerul Agriculturii simplifică procesul de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor. „Structurile judeţene preiau partea birocratică”

Ministerul Agriculturii simplifică procesul de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor. „Structurile judeţene preiau partea birocratică”

Foto: Arhivă Adevărul

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă simplificarea procesului de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor, prin programele „Tomata", susţinerea de legume în spaţii protejate şi de susţinere a producţiei de usturoi românesc.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pentru a veni în sprijinul fermierilor, MADR completează actele normative referitoare la Programele ”Tomata”, susţinerea de legume în spaţii protejate şi de susţinere a producţiei de usturoi românesc, cu dispoziţii în scopul reducerii eforturilor fermierilor de procurare a documentelor necesare pentru obţinerea sprijinului acordat.”, transmit reprezentanţii MADR.
 
Potrivit acestora, având în vedere că pentru Ciclul I de producţie, cultivatorii de tomate pot depune la Direcţiile Agricole Judeţene (DAJ) cereri pentru obţinerea ajutorului de minimis, până la data de 1 martie 2022, pentru fermierii care din varii motive nu au reuşit să obţină şi să depună certificatul de atestare fiscală şi cazierul fiscal, Direcţiile Agricole Judeţene vor proceda la completarea dosarelor şi vor solicita de la autorităţile publice emitente documentele menţionate.
 
De asemenea, DAJ poate solicita şi alte documente eliberate de autorităţile statului necesare completării documentaţiei depuse de fermieri pentru acordarea ajutorului de minimis.
 
„Aşa cum am mai spus, rolul principal al Ministerului Agriculturii şi al angajaţilor săi este acela de a munci pentru fermieri, care ştiu ce au de făcut: să stea în câmp şi să producă hrană pentru populaţie. De aceea, structurile judeţene vor prelua partea birocratică din întregul proces de implementare al accesării acestor programe de sprijin”, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
 
MADR aminteşte că prin Hotărârea Guvernului nr.148/2022 a fost aprobat programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022, iar prin  Hotărârea Guvernului nr.147/2022 a fost aprobată schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi.
 
În ceea ce priveşte Programul „Tomata” şi de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. 
 
Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producţiile de tomate val-orificate în perioada:
 
• 1 martie – 10 iunie (pentru ciclul I)
 
• 15 octombrie – 9 decembrie (pentru ciclul II)
 
Referitor la producţiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3000 kg/1000mp.
 
Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 eu-ro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie - 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de:
 
- castraveţi - 4.000 kg
 
- ardei gras şi / sau lung – kapia - 2.000 kg
 
- fasole păstăi - 1.500 kg
 
- spanac - 1.000 kg
 
- salată - 10.000 plante
 
- ceapă verde - 100.000 bulbi
 
Potrivit datelor MADR, programul de susţinere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar şi se acordă pentru producţiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producţia minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.
 
Ca paşi în implementarea celor două programe Ministerul Agriculturii menţionează:
 
- Depunerea actelor necesare la Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ)
 
- Verificarea suprafeţelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ şi APIA
 
- Analizarea conţinutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Naţională Fitosanitară
 
- Evaluarea producţiei de legume înainte de recoltare de către DAJ
 
- Stabilirea şi virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările