Metrorex începe evacuarea spaţiilor comerciale de la metrou. Contractul încheiat cu firma liderului de sindicat a expirat din 2018

Metrorex începe evacuarea spaţiilor comerciale de la metrou. Contractul încheiat cu firma liderului de sindicat a expirat din 2018

FOTO Shutterstock

Metrorex ar urma să înceapă în această săptămână procedurile de evacuare a spaţiilor comerciale de la metrou - deţinute de firma sindicatului - în condiţiile în care termenul acordat pentru eliberarea acestora a expirat în 2 arilie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Contractul de asociere în participaţiune dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spaţiile comerciale nu au fost identificate autorizaţii de construire emise”, au transmis reprezentanţii Metrorex.
 
Potrivit companiei, pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranţa călătorilor şi a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că: spaţiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgenţă, îngreunează accesul la hidranţii interiori;  nicio construcţie după 2010 nu are aviz ISU.
 
”Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că staţiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizaţiei de construire şi nerespectarea normativelor de siguranţă reprezintă o adevărată urgenţă de siguranţă şi ordine publică”, a precizat Metrorex.
 
Metrorex a anunţat în urmă cu mai mult de o săptămână, că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale de la metrou ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 2 aprilie, deoarece "pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă".
 
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, că acesta este o gaură neagră în veniturile Metrorex. Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spaţiile comerciale.
 

Ion Rădoi deţine Sindomet Servcom, firma care gestionează spaţiile

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a prezentat profitul uriaş, raportat la cifra de afaceri, obţinut de Sindomet Servcom, firma deţinută integral de către Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), sindicat condus de fostului senator PSD Ion Rădoi.
 
Sindomet Servcom a câştigat sume impresionante din închirierea spaţiilor comerciale de la metrou, circa 5.000 de metri pătraţi. În acest contract, expirat din 2018, Sindomet lua 75%, iar Metrorex - deţinătorul spaţiilor comerciale - doar 25% din chirii. 
 
Tot Sindomet controlează şi spaţiile de publicitate de la metrou: contractul, expirat din 2019, prevede ca Sindomet să încaseze 53%, iar Metrorex, care deţine spaţiul, doar 47%.
 
Sindicatul lui Rădoi a vrut să prelungească contractele, Metrorex a refuzat. Sindomet continuă să încaseze banii, iar Metrorex refuză să mai ia partea sa, în aceste condiţii.
 
“Pentru context, firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei şi un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice disponibile.
 
Sindomet Servcom SRL mai deţine şi un complex turistic la Buşteni, care oferă reducere de 99% pentru angajaţii Metrorex, care aleg să îşi petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Buşteni deţinut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex“, a mai arătat ministrul Cătălin Drulă, pe Facebook. 
 
Marja de profit a Servcom a fost deci de 77%, în 2019. Unul din administratori, Crişu Florian, era consilier PSD la Sectorul 1 şi consilier al preşedintelui USLM, Ion Rădoi.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările