La ce folosesc codurile poştale

La ce folosesc codurile poştale

Considerată o corvoadă pentru majoritatea celor care expediază diverse documente, colete ori scrisori, codurile poştale sunt însă foarte necesare celor care împart corespondenţa.

„Fără aceste coduri poştale, sortarea corespondenţei ar fi mult îngreunată”, au declarat pentru Adevărul reprezentanţi ai Poştei Române.
 
Primele coduri poştale au fost introduse în România în anul 1974 şi erau formate din patru cifre. De la 1 mai 2003 au intrat în vigoare noile coduri poştale, formate din şase cifre.
 
Semnificaţia celor 6 cifre este următoarea: prima cifră codifică cele zece regiuni poştale cu valori de la 0 la 9; a doua cifră codifică judeţele componente ale unei regiuni cu valori de la 0 la 5. Pentru judeţele Ilfov şi Giurgiu care sunt în componentă a Direcţiei Regionale de Poştă Bucureşti, valorile alocate sunt 7 respectiv 8, pentru Bucureşti sectoarele sunt asimilate unui judeţ şi au alocate valori de la 1 la 6.
 
Ultimele patru cifre (de la a treia până şa a şasea) codifică din punct de vedere poştal reşedintele de judeţ, oraşele, localităţile rurale, străzile, porţiuni de străzi, imobile.
 
Astfel, având un cod poştal puteţi identifica judeţul căruia îi corespunde după primele 2 cifre. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: