Isărescu: Un acord cu FMI ar fi benefic, dar ar trebui axat pe problemele nerezolvate, pe reformele structurale, nu pe balanţa de plăţi

Isărescu: Un acord cu FMI ar fi benefic, dar ar trebui axat pe problemele nerezolvate, pe reformele structurale, nu pe balanţa de plăţi

Acordul României cu FMI a expirat sâmbătă

Un nou acord al României cu Fondul Monetar Internaţional ar oferi un plus de credibilitate politicii economice a României, dar n-ar trebui să fie axat pe balanţa de plăţi, ci pe problemele rămase nerezolvate, respectiv reformele structurale, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Un acord cu Fondul ar da un plus de credibilitate politicii economice a României. Cred că ne-ar ajuta şi în ceea ce priveşte finanţarea avantajoasă de pe pieţele internaţionale, probabil ar stimula procesele de reformă şi coeziunea mixului de politici“, a declarat miercuri Isărescu, la briefingul după şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară.
 
El a precizat că toate aceste aspecte trebuie decise politic, mai ales în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor şi al faptului că acordul va fi dus mai departe de noul guvern.
Isărescu a atras atenţia însă că în luarea unei decizii de către FMI pentru un nou acord va „cântări“ destul de mult şi maniera în care s-a încheiat fostul acord.
 
„Nevoia de finanţare externă poate fi controlată, nu văd un acord axat pe problemele balanţei de plăţi, ci unul axat pe problemele rămase nerezolvate, pe reforme structurale“, a mai spus şeful BNR.
 

Dragnea: Guvernul să vină cu o motivaţie „serioasă“ dacă vrea acord cu FMI

 
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că România va cere în mod oficial FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale şi nu pe deficitul bugetar.
 
Pe de altă parte, Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, a declarat, marţi, că Guvernul trebuie să vină în faţa coaliţiei şi a partidelor parlamentare cu o motivare „serioasă“ dacă vrea sau nu un nou acord cu FMI, iar acest subiect trebuie discutat inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.
„Eu cred că România are nevoie de o analiză serioasă pe care s-o facă Guvernul şi s-o prezinte partidelor parlamentare şi preşedintelui Iohannis. (...) Trebuie să ia o decizie strategică. Cred că a ne da cu părerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui nou acord cu FMI, fără să avem o analiză serioasă, complexă, ar fi o greşeală“, a spus Dragnea.
 

Acordul cu FMI a expirat sâmbătă

 
Acordul României cu FMI a expirat la 26 septembrie, în condiţiile în care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizată cu succes încă din luna martie 2014, ca urmare a divergenţelor dintre autorităţile române şi oficialii instituţiei în privinţa fiscalităţii. Acordul cu FMI şi Comisia Europeană, de 4 miliarde de euro, a avut caracter preventiv.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările