Economistul Ionuţ Dumitru: Industria românească a intrat în recesiune

Economistul Ionuţ Dumitru: Industria românească a intrat în recesiune

Industria a scăzut dramatic, două trimestre consecutive, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, industria românească se află în recesiune, a spus miercuri Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal.

”Suntem la două trimestre consecutive în care industria a scăzut. Deci din punct de vedere tehnic, industria românească ar fi deja in recesiune. Evoluţiile din industrie sunt foarte influenţate cu ceea ce se întâmplă la partenerii noştri comerciali din străinătate. Ceea ce putem vedea destul de clar din grafice este că în România încetinirea este evidentă”, a spus miercuri Ionuţ Dumitru la o conferinţă pe teme economice.
 
Dealtfel, şi industria germană a intrat în recesiune, potrivit unui anunţ făcut miercuri. ”Industria germană este în recesiune, iar acest lucru îi afectează şi pe furnizorii de servicii care au legături cu industriaşii”, a spus miercuri Claus Michelsen, şeful departamentului de prognoză şi politici economice din cadrul Institutului German de Cercetări Economice (DIW Berlin).
 
„Dacă ne uităm la factorii creşterii economice, consumul rămâne motorul acestei creşteri. Partea bună este că de la începutul anului investiţiile şi-au mai revenit puţin. Exporturile stagnează sau chiar scad. Dacă ne uităm mai atent la investiţii o să vedem că am avut o creştere a investiţiilor pe componenta de construcţii în timp ce componenta de utilaje a scăzut Deci am putea spune că investiţiile cresc mai degrabă în zona speculativă şi mai puţin în zona productivă în comparaţie cu alte state”, a spus Dumitru, citat de Hotnews.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările