Investiţiile străine directe au scăzut cu 13,8% în primele şapte luni. Multinaţionalele au scos bani din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditele intragrup au consemnat un rezultat net negativ, ceea ce înseamnă că firmele au scos bani din ţară
Creditele intragrup au consemnat un rezultat net negativ, ceea ce înseamnă că firmele au scos bani din ţară

Investiţiile străine directe s-au situat la 1,309 miliarde euro după primele şapte luni, în scădere cu 13,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 1,309 miliarde euro, în scădere cu 13,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1,385 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare negativă de 76 milioane euro net, a anunţat vineri Banca Naţională a României (BNR). Astfel, din România au plecat, de fapt, bani prin creditarea intragrup.

În luna mai s-a înregistrat cel mai mare nivel al investiţiilor străine directe atrase de România de la începutul anului, de 306 milioane euro, iar cele mai reduse niveluri s-au consemnat în februarie, cu 36 milioane euro şi în iunie, cu 101 milioane euro. 

Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu 2012, la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani.

Deficitul balanţei de plăţi creşte

În schimb, contul curent al balanţei de plăţi înregistrat un deficit de 781 milioane euro în primele şapte luni, faţă de un excedent de 92 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar s-a redus cu circa 100 milioane euro în iulie. În primul semestru, deficitul se situa la 878 milioane euro.

Datoria externă a scăzut

Datoria externă pe termen lung se plasa la 77,64 miliarde euro la 31iulie (81,3% din total datorie externă), în scădere cu 1,4% faţă de sfârşitul anului trecut.

Datoria externă pe termen scurt se situa la aproape 17,84 miliarde euro (18,7% din total datorie externă), cu 4,8% mai mică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite