Guvernul vrea să plafoneze preţul gazelor naturale. Cîţu: IMM-urile şi persoanele fizice nu vor plăti toată factura în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu FOTO Facebook/Florin Cîţu
Premierul Florin Cîţu FOTO Facebook/Florin Cîţu

Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că a discutat în Guvern despre plafonarea preţurilor la gaze, spunând că Ministerul Energiei şi Consiliul Concurenţei vor avea o discuţie în acest sens cu Comisia Europeană.

„Am mandat Ministerele Muncii, Energiei şi Finanţelor să vină cu o formă finală. 

Am avut discuţii despre plafonarea preţului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru (al Energiei, Virgil Popescu - n. red.) împreună cu Consiliul Concurenţei vor discuta şi cu Comisia Europeană. Sunt mai multe variante la care ne gândim. Am vrut să avem şi această variantă. Căutăm cele mai bune soluţii pentru această perioadă în care preţurile la energie şi haze au crescut. Pentru consumatorii casnici şi non-casnici în special până în 31 martie”, a spus premierul.

„Abia acum am început să ne uităm şi la această soluţie. Avem deja o soluţie pentru compensare. Şi vrem să ne asigurăm că în special clienţii non-casnici şi casnici, IMM-urile şi persoanele fizice, nu vor plăti toată factura în această iarnă. Soluţiile le avem, urmează doar să ne gândim care e forma cea mai simplă. În ceea ce priveşte plafonarea la gaze, ne uităm la această soluţie, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piaţa. În momentul în care introduci o astfel de măsuri, distorsionezi piaţa, motivaţia de investi dispare pentru companii. Vreau să văd cum luăm această măsură astfel încât să fie cât mai puţin invazivă. Trebuie să recunoaştem că în acest moment există o situaţie specială care necesită măsuri speciale”, a spus Cîţu.

Parlamentul a adoptat săptămâna trecută proiectul legii consumatorului vulnerabil de energie, stabilind că aceasta va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.

Anterior, PSD anunţase că a iniţiat un proiect de lege privind plafonarea preţului la gazele naturale şi energie electrică.

„Având în vedere creşterea exagerată a preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale, care afectează un număr foarte mare de consumatori, preţurile la energie electrică şi la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de şase luni, pentru consumatorii casnici”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit acestuia, plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici şi se stabileşte prin Ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.  

În acest scop, se constituie Fondul naţional pentru compensarea pierderilor la furnizori şi a compensării cu până la 50% a diferenţei de preţ înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici.

Principalele aspecte din proiectul de lege:

Finanţarea Fondului se asigură din taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică şi gaze naturale precum şi de la bugetul de stat.

Ministerul Energiei controlează, prin personalul împuternicit, aplicarea prevederilor prezentei legi privind pierderile rezultate la furnizor şi constituirea Fondului naţional pentru compensarea pierderilor.

Prezenta lege se va aplica pe o perioadă de 6 luni de la momentul publicării în Monitorul Oficial, cu posibilitatea prelungirii termenului de aplicare.

Grecia, Spania şi Italia iau măsuri similare de protecţie a consumatorilor de energie

Italia analizează o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate, au declarant, marţi, pentru Reuters, două surse din apropierea acestui dosar.

Afirmaţiile vin după ce, luni, Ministrul italian pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, a transmis că preţurile cu amănuntul la electricitate ar urma să crească cu 40% în următorul trimestru, influenţate de preţurile internaţionale mai mari la gaze naturale şi scumpirea certificatelor de emisii, transmite Agerpres.

Sursa citată menţionează că, o astfel de majorare de preţuri, dacă va fi confirmată de Autoritatea de reglementare care stabileşte preţurile la electricitate pe piaţa reglementată odată la trei luni, ar veni după o creştere de 9,9% în al doilea trimestru. 

Creşterea din perioada aprilie-iunie ar fi fost de aproximativ 20%, dacă autorităţile de la Roma nu ar fi injectat resurse în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a diminua aşa-numitele „costuri de sistem".

O majorare cu 40% a facturilor la electricitate ar însemna costuri mai mari cu 1.300 de euro pe an pentru familii, a estimat Asociaţia pentru protecţia consumatorilor, Assoutenti.

Reforma avută în vedere ar include o revizuire a costurilor de sistem din facturile consumatorilor, a dezvăluit una dintre sursele citate de Reuters, adăugând că o propunere ar putea fi înregistrarea lor în codul general al impozitelor.

Şi premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să reducă preţurile la electricitate care au crescut exploziv în ultima perioadă.

„Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori". Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%, a declarat prim ministrul.

În Grecia, Guvernul va oferi subvenţii pentru majoritatea gospodăriilor până la finele anului, în ideea de a face mai accesibile costurile la energie, pe fondul creşterii preţurilor la gaze naturale, a declarat marţi, un oficial guvernamental, a transmis Reuters.

Potrivit sursei citate, această schemă face parte din pachetul de măsuri de sprijin anunţat sâmbătă de premierul Kyriakos Mitsotakis destinat să îi ajute pe cetăţenii greci să facă faţă creşterii preţurilor de consum.

„Are loc o criză energetică internaţională. Guvernul nostru a decis să îi sprijine pe cei care au văzut cum facturile lor s-au umflat”, a declarat ministrul Energiei, Kostas Skrekas.

Acest mecanism de sprijin finanţat de guvern, cu un cost estimat la 150 milioane de euro, va include o subvenţie de 9 euro pentru primii 300 de kilowaţi oră consumaţi în fiecare lună de gospodăriile greceşti, a precizat Kostas Skrekas, adăugând că schema va acoperi aproximativ 70% din gospodării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite