UPDATE Guvernul reduce TVA la produsele tradiţionale şi cele bio. Dăncilă: Preţurile vor scădea

UPDATE Guvernul reduce TVA la produsele tradiţionale şi cele bio. Dăncilă: Preţurile vor scădea

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi proiectul de act normativ privind reducerea TVA de la 9%, la 5% pentru produsele bio, cele montane şi cele tradiţionale româneşti, deşi proiectul nu se afla pe ordinea de zi a şedinţei.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 14.15 Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi înaintea şedinţei de Guvern că, în urma reducerii TVA de la 9%, la 5%, preţul produselor bio, al celor montane şi al celor tradiţionale româneşti va scădea.

"În şedinţa de astăzi, discutăm un act normativ cu beneficii importante pe termen mediu şi lung pentru cetăţeni, dar şi pentru economie. În primul rând, avem în vedere creşterea accesului românilor la produse sănătoase, de înaltă calitate, tot mai căutate pe piaţa alimentară. Vom reduce Taxa pe Valoarea Adăugată de la 9 % la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prin diminuarea cotei de TVA pe întreg lanţul de distribuţie contribuim la reducerea preţului acestor produse şi astfel încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase", a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de marţi.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost lansat joi în dezbatere publică, pe site-ul Ministerul Finanţelor. Actul normativ propune o scădere de la 9 % la 5 % pentru livrările produselor bio, tradiţionale şi montane pe întregul lanţ de distribuţie. Cel mai probabil măsura se va aplica de la 1 iunie, având în vedere că data prevăzută în proiect este ziua de întâi a lunii următoare celei în care a fost avizat proiectul şi, evident, a publicării sale în Monitorul Oficial. 
 
Măsura este inclusă într-un Proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind acordarea unor facilităţi fiscale şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 
Cota redusă de TVA de 5% se va aplica pentru „livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, însă trebuie precizat că „livrarea acestor alimente va fi însoţită de copia documentului de recunoaştere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepţia livrării efectuate către consumatorul final”.
 
Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanţul de distribuţie a acestor produse poate contribui la reducerea preţului suportat de consumatorul final, având în vedere că preţul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricaţie fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât şi a metodelor de fabricaţie”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de OUG. Măsura reducerii cotei de TVA pentru alimentele bio, tradiţionale şi montane a fost anunţată iniţial miercuri, printr-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor în care scria de pregătirea proiectului de ordonanţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: