Guvernul impune o suprataxă de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din energia electrică şi termică

Guvernul impune o suprataxă de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din energia electrică şi termică

Ordonanţa prezentată marţi seară de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici,. Conţine şi prevederi referitoare la suprataxarera companiilor din energie electrică şi termică, nu numai stabilirea preţului la gazele naturale.

„Contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice este egală cu 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia”, se arată în document.
 
Exprimarea generală din proiectul de ordonanţă lasă de înţeles că pot fi vizaţi de această suprataxă atât producătorii, cât şi distribuitorii de energie electrică, dar şi companiile care gestionează termocentralele. 
 
Asta înseamnă că această suprataxă va fi plătită atât de companiile de stat, cât şi de cele private, Teodorovici estimând că această creştere a taxei plătite către ANRE, de la 0,1% din cifra de afaceri, la 3% din cifra de afaceri, va aduce la buget circa 2,37 miliarde de lei pe an.
 
Firmele din energie trebuie să plătească aceşti bani şi retroactiv, din venituri care nu au fost trecute ca atare în bugete şi care nu s-au realizat, în condiţiile în care tarifele de distribuţie sunt reglementate de stat. Noua ordonanţă intră în vigoare de la începutul lui 2019, dar aceşti bani se vor plăti la cifra de afaceri realizată în 2018, în condiţiile în care tarifele din care firmele de distribuţie (mai ales) au făcut veniturile anul trecut nu au cuprins şi această taxă. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: