Guvernul derutează sectorul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile contradictorii ale autorităţilor şi lipsa unei strategii concrete privind viitorul companiilor de stat au creat un haos total pe piaţa de energie. Ministrul Economiei, Ion Ariton, susţine că va continua crearea celor doi giganţi energetici, însă secretarul de stat Karoly Borbely spune că măsura are şanse minime de reuşită.

Înfiinţarea celor doi giganţi energetici - Electra şi Hidroenergetica - are şanse minime, dar, atâta vreme cât există aceste şanse, Ministerul Economiei nu renunţă la idee, a declarat ieri secretarul de stat Karoly Borbely, în cadrul unui seminar organizat de Mediafax cu tema "Energia României în 2011".

„Într-adevăr, cele mai mari şanse le are planul B, cel de formare a unor complexuri energetice mai mici, fără Hidroelectrica şi Nuclearelectrica", a precizat el, adăugând că Guvernul are în plan listarea la bursă a unor pachete de 10-15% din producătorii de energie hidro şi nucleară.

Pe de altă parte, ministrul Economiei, Ion Ariton, a arătat, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", că abia în 2012 se vor căuta soluţii alternative dacă până la finele acestui an nu se vor înfiinţa cele două companii-gigant. Totodată, listarea Hidroelectrica şi a Nuclearelectrica nu se află în plan, a susţinut Ariton.

Procesul de înfiinţare a celor doi giganţi energetici a fost contestat în instanţă de Fondul Proprietatea şi de sindicatele din Hidroelectrica. În aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a repins irevocabil crearea giganţilor energetici, dar Ariton a punctat că ministerul urmăreşte "soluţionarea în justiţie a proceselor rămase în litigiu cu Fondul Proprietatea şi cu sindicatele".

Investitorii cer predictibilitate

Totodată, Karoly Borbely a afirmat că noua Strategie Energetică a României pentru perioada 2011-2035 ar putea fi discutată în Guvern peste o lună. Însă proiectul strategiei, lansat în dezbatere publică la mijlocul lunii aprilie, prevede crearea Electra şi Hidroenergetica, lucru aproape imposibil până la finele anului.

Reprezentanţii mediului de afaceri spun că tot acest haos din sectorul energetic duce la frânarea investiţiilor private. „Toate aceste lucruri ne-au blocat planurile de investiţii. Aşteptăm să vedem ce va face într-un final Guvernul, care vorbeşte ba de doi campioni energetici, ba de doi giganţi mai mici, ba listează, ba nu mai listează... E un haos total", ne-a declarat reprezentantul unei companii private din domeniul electricităţii.

Reamintim că, din 2007, practic nu s-a întâmplat absolut nimic în sectorul energetic de stat, deşi toată lumea este de acord că, fără o restructurare temeinică, securitatea energetică a ţării va fi în pericol în scurt timp. Aceasta din cauza problemelor mari din sectorul termo şi din cel minier, care suferă de o lipsă acută de finanţare. În 2007, Guvernul Tăriceanu a venit cu ideea formării unei singure mari companii, care nu a apucat să fie înfiinţată, pentru că noua guvernare din 2009 a schimbat planul şi şi-a propus crearea a două companii (Electra şi Hidroenergetica).

La rândul său, Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste al CEZ România, a arătat că mediul privat aşteaptă o strategie energetică pe care să se poată baza măcar 10 ani de acum înainte, pentru a da investitorilor predictibilitate în planurile lor de afaceri. „Ar trebui ca toată clasa politică să agreeze această strategie, care să nu mai fie schimbată odată cu un nou guvern", ne-a spus Borotea.

Recent, trei dintre cele mai importante companii energetice europene - RWE, GDF Suez şi Iberdrola - s-au retras din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă invocând incertitudinile din piaţa energetică locală.

Potrivit proiectului de Strategie Energetică a României, necesarul de investiţii în sectorul energetic se ridică la 30-40 de miliarde de euro până în anul 2035.

Citiţi şi Cum am ratat investiţii de opt miliarde de euro în sectorul energetic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite