Florin Cîţu: Fără o lege offshore nu poate începe explorarea de gaze în Marea Neagră. România poate să aibă securitate energetică din 2026

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax/ Andreea Alexandru
FOTO: Mediafax/ Andreea Alexandru

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat, marţi, că fără o lege offshore nu pot începe investiţiile privind explorarea de gaze în Marea Neagră, menţionând că acest proiect ar putea ajuta România să aibă o „securitate energetică", din 2026.

„Fără o lege offshore, nu pot să înceapă explorarea de gaze în... şi nu pot să facă, de fapt, planul de investiţii. Aici nu putem să discutăm măcar de un plan de investiţii al parteneriatului nostru cu OMV Petrom pentru a explora gaze în Marea Neagră. Legea offshore  - ok, nu aveai nevoie de ea pentru tranzacţia Romgaz-Exxon, dar ai nevoie de ea pentru a începe investiţia pentru că acolo sunt nişte criterii clare, fără acele criterii nimeni nu-şi va asuma un risc", a declarat Florin Cîţu, informează News.ro.

El a menţionat că acest lucru va ajuta în viitor, din 2026.

„Alături de proiectele pe care le avem pentru energie nucleară, avem şi acest proiect pe gaze. România poate să aibă, nu ştiu dacă independenţă energetică, dar să aibă securitate energetică din 2026", a precizat oficialul.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat că printre priorităţile PNL se află şi modificări legislative care să deblocheze investiţiile din zona Mării Negre, privind problemele din energie. 

„Putem debloca aceste investiţii dacă vom face modificări la celebra Ordonanţă Dragnea 114 care a blocat exploatarea ofdfshore de gaze de la Marea Neagră”, a spus Stroe. 

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Romgaz a aprobat în data de 10 decembrie, la a doua convocare, preluarea participaţiei de 50% deţinută de ExxonMobil la proiectul de gaze de mare adâncime Neptun Deep, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

„În şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz a fost aprobată tranzacţia de achiziţie de către Societate a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production România Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă", se arată în documentul menţionat.

De asemenea, Consiliul de Administraţie al SNGN Romgaz a avizat în 2 noiembrie achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, preţul de achiziţie stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari şi poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Citeşte şi: Romgaz, despre contractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor ExxonMobil: Mai trebuie clarificate anumite detalii de implementare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite