Fiscul a colectat venituri mai mari cu 6,5% în primul trimestru. Încasări mai mari din TVA şi impozitul pe venit, venituri mai mici din impozitul pe profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încasările din impozitul pe venit au crescut cu aproape 12% în primul trimestru, până la 5,78 miliarde de lei FOTO Adevărul
Încasările din impozitul pe venit au crescut cu aproape 12% în primul trimestru, până la 5,78 miliarde de lei FOTO Adevărul

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat la bugetul de stat în primele trei luni ale anului venituri de 26,95 miliarde de lei, în creştere cu 6,5% faţă de perioada similară din 2012. Avansul a fost determinat, în principal, de creşterea încasărilor din TVA şi impozitul pe venit. Încasările din impozitul pe profit au scăzut însă cu aproximativ 10%.

Taxa pe valoare adaugată (TVA) rămâne principala sursă de venit, cu o creştere nominală de peste 1 miliard de lei, aproape de 10%, de la 11,05 miliarde lei, la 12,1 miliarde lei. Încasările pe TVA s-au îmbunătăţit mai ales pe zona de comerţ intracomunitar, reiese din evaluările tehnice ale Agenţiei conduse de Şerban Pop.

Cea mai bună evoluţie în dinamică a fost înregistrată de impozitul pe venit, cu un plus de 600 de milioane de lei (11,6%), unde încasările au totalizat 5,78 miliarde lei, comparativ cu 5,18 miliarde de lei în primele trei luni de anul trecut.

Avansul consemnat pe această component a fost parţial determinat de reconstituirea salariilor la nivelul personalului bugetar (angajaţi care au beneficiat de două creşteri de venituri, în iunie şi decembrie, şi reprezintă mai mult de un sfert din total salariaţi).

Încasările din accize au avut o performanţă puţin peste aşteptări, în condiţiile în care se anticipa un supliment atât din majorările aplicate pe parcursul anului trecut sau la începutul acestui an, cât şi din cursul de schimb. Încasările din accize, calculate la un curs de 4,5223 lei/euro în 2013, au fost cu 9,36% mai mari în primul trimestru, respective 4,54 miliarde de lei. 

Impozitul pe profit a tras însă în jos veniturile bugetare. Fiscul a încasat în primele trei luni din 2013 din impozitul pe venit aproximativ 3 miliarde de lei, în scădere cu 10,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Premierul Victor Ponta a arătat astăzi, la finalul şedinţei de Guvern, că încasările la buget din impozitul pe venit şi din accize au crescut în primele trei luni ale anului cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, adăugând că veniturile din impozitul pe profit s-au diminuat pentru că „sunt firme care nu mai au finanţare şi trebuie ajutate şi trebuie să le ajutăm şi sunt firme care fraudează, practic, statul şi care denaturează competiţia“. 

Tot premierul Ponta susţinea ieri, la finalul şedinţei USL, că diminuarea încasărilor din impozitul pe profit a fost determinată de faptul că societăţile comerciale intră în insolvenţă, precizând că multe companii intră în insolvenţă pentru că nu au asigurat un flux de creditare şi nu reuşesc să facă faţă obligaţiilor.

Pe de altă parte, Ponta spunea că o bună parte din firme aleg calea insolvenţei doar pentru a evita plata taxelor şi impozitelor şi a a acumula noi datorii bugetare, iar în Guvernul intenţionează să modifice legea insolvenţei.

Fostul ministru al Finanţelor, Florin Georgescu, anticipa încă de anul trecut p scădere a veniturilor din impozitul pe profit, menţionând că în ultimii ani s-a consemnat un număr ridicat firme care înregistrează pierdere netă. Această situaţie pune presiune pe veniturile bugetare, prin diminuarea impozitului pe profit datorat în anul curent, ca urmare a exercitării dreptului legal de deducere a pierderilor fiscale din ultimii cinci ani.

Numărul firmelor declarate inactive din punct de vedere fiscal s-a dublat anul trecut, crescând de la 127.648 la 31 decembrie 2011 la 197.011 la 30 iunie 2012 şi la 255.894 la 31 decembrie 2012.

La finele lunii februarie a acestui an, numărul firmelor declarate inactive se ridica la 260.532, adică peste 40% din totalul firmelor care au depus bilanţuri contabile în urmă cu un an.

Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în primele două luni din 2013 au fost radiate 17.234 contribuabili, şi-au suspendat voluntar activitatea un număr de 4.640 persoane juridice/persoane fizice autorizate/intreprinderi familiale şi s-au înmatriculat 19.511 noi contribuabili. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite