Fermierii cer preşedintelui Klaus Iohannis să intervină în confilctul privind despăgubirile de secetă

Fermierii cer preşedintelui Klaus Iohannis să intervină în confilctul privind despăgubirile de secetă

FOTO: Shutterstock

Fermierii români îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre agricultori şi Guvern, privind neacordarea despăgubirilor de secetă prin Legea Bugetului, transmit reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor, într-un comunicat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, în ciuda tuturor apelurilor din mediul asociativ agricol, parlamentarii de la Putere, sunt pe cale să dea o lovitură ”nimicitoare” pentru zeci de mii de fermieri români şi să pună în pericol agricultura naţională în anul 2021, afectând securitatea alimentară a naţiunii, transmite Agrointel.ro
 
”Asociaţia Forţa Fermierilor, în numele agricultorilor din România, face un apel public, prin intermediul mass-media, către domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, cu rugămintea să medieze situaţia creată prin refuzul Guvernului şi a majorităţii parlamentare de include despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 în Legea Bugetului Stat”, informează Asociaţia Forţa Fermierilor.
 
Fermierii precizează că regretă cu sunt nevoiţi să facă acest demers public, al disperării, către Preşedintele României.
 
”Suntem în această situaţie pentru că fermierilor acestei ţări le-a fost înşelată încrederea prin nenumăratele promisiuni publice, inclusiv în timpul şi după campania electorală, că aceste despăgubiri vor fi acordate de la buget, în acest an. Promisiunile nu au fost respectate. Considerăm că domnul Klaus Iohannis, pe baza prevederilor articolului 80 din Constituţia României, care stipulează că Preşedintele României este mediator între stat şi societate, poate debloca această situaţie creată şi îi poate salva pe mulţi dintre fermierii noştri de la un faliment sigur”. se mai arată în comunicat.
 
”Avem încrederea că domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, va putea explica mai clar Guvernului, că aceste despăgubiri de secetă nu vor apăsa în niciun fel pe deficitul bugetar, ba mai mult, vor produce creştere economică, şi implicit, banii vor fi recuperaţi de către Ministerul de Finanţe până la finalul acestui an, prin taxe şi impozite generate suplimentar. Suntem convinşi că, în aceste puţine ore rămase până la adoptarea în Parlament a Legii Bugetului, se poate găsi o formulă prin care aceste despăgubiri să poată fi acordate.”, transmit fermierii.
 
Sursa citată menţionează că suma necesară pentru plata despăgubirilor de secetă este de 1 miliard de lei (aproximativ 210 milioane de euro) şi va fi folosită pentru ca o mare parte din fermierii României să îşi poată înfiinţa culturile din acest an şi să contribuie la creşterea economică pe care o doresc atât de mult în 2021
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările