Elevii navetişti ar putea rămâne fără gratuitate la transport

Elevii navetişti ar putea rămâne fără gratuitate la transport

Foto: Arhivă Adevărul

Guvernul trebuie să asigure banii necesari acoperirii costurilor reale ale transportului rutier al elevilor care merg la şcoală în altă localitate decât cea de domiciliu, au transmis, miercuri, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

Ştiri pe aceeaşi temă

„FORT solicită în continuare Guvernului să asigure fondurile necesare pentru aplicarea gratuităţii şi pentru transportul elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, iar compensarea acestui serviciu gratuit oferit de către transportatori să se facă la adevărata valoare ce trebuie să asigure acoperirea costurilor operaţionale, evitând dumping-ul impus.”, precizează reprezentanţii FORT.
 
Potrivit acestora, fără o abordare serioasă a acestei probleme, elevii vor rămâne în continuare în afara gratuităţii, iar transportatorii se vor lovi de abuzuri instituţionale generate de un act normativ prost gândit, lipsit de viziune şi coerenţă, ce nu este acoperit de bugetul necesar.
 
Organizaţia transportatorilor rutieri aminteşte că Avocatul Poporului a transmis către Curtea Constituţională a României excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor OUG 50/2021 pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.
 
„În urma sesizării transmise de Federaţia Operatorilor Români de Transport şi de mai multe asociaţii ce reprezintă interesele elevilor, Avocatul Poporului a confirmat faptul că prevederile OUG 50/2021 contravin textelor constituţionale consacrate în art. 16, alin. 1, art. 32, alin. 1 şi art. 49, alin. 1 din cauza faptului că proiectul OUG nu a fost transmis la Consiliul Economic şi Social pentru aviz, dar şi din motiv de discriminare raportat acordării „gratuităţii' prevăzute de legiuitor", potrivit sursei citate.
 
Transportatorii rutieri susţin că au încercat, înainte de promovarea OUG 50, să poarte un dialog constructiv pe acest subiect cu Ministerul Educaţiei, însă aceştia au fost din nou total dezinteresaţi de argumentele FORT.
 
Federaţia Operatorilor Români de Transport consideră că legea în vigoare impune companiilor de transport tarife de dumping.
 
„Înainte de începerea activităţii şcolare, elevii şi transportatorii sunt din nou puşi în faţa unui conflict de către Guvern, atât pentru faptul că gratuitatea nu este de fapt acordată, cât şi pentru că firmele de transport nu ar putea să o asigure, din cauza tarifelor de dumping impuse de actul normativ, respectiv din cauza faptului că nu au fost prevăzute sumele compensatorii pentru această prestaţie", notează FORT.
 
Potrivit Edupedu, decontarea transportului pentru elevi a fost reglementată prin Ordonanţa de Urgenţă nr 50/2021, iar Ministerul Educaţiei a emis un ordin de ministru pentru a reglementa normele de aplicare şi metodologia de decontare a navetei.
 
Într-o explicaţie despre funcţionarea acestei ordonanţe, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu spunea, după adoptarea proiectului în şedinţa de Guvern, că „transportatorii sunt obligaţi să emită documente doveditoare pe care elevii, la final de lună, după ce au încasat în avans aceste sume, într-un cuantum maxim, vor deconta, în limita plafoanelor anunţate, dar nu mai mult decât valoarea din documentele justificative”:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările