Economia românească dă primele semne clare de revenire: PIB a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea din acest an şi cu 2,7% în primele nouă luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 1,6% comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an şi cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de tip semnal anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

UPDATE România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană, de 1,6%, urmată de Letonia, cu 1,2%, în timp ce economia zonei euro a încetinit la o rată de expansiune de numai 0,1%, după ce a ieşit în trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungită.

Astfel, economia zonei euro a crescut cu 0,1% în trimestrul al treilea faţă de perioada aprilie-iunie, dar a scăzut 

cu 0,4% raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.

Produsul Intern Brut al UE a urcat cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, în timp ce rata anualizată de creştere economică a fost de 0,1%.

În trimestrul al doilea, creşterea economică a fost de 0,3% în UE şi zona euro, care a ieşit astfel dintr-o perioadă îndelungată de recesiun, de un an şi jumătate.


Aceasta este prima creştere trimestrială înregistrată după mai mulţi ani de criză ce depăşeşte pragul de 1%.

În primele nouă luni ale anului, economia românească a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 2,7%, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier. 

Produsul Intern Brut a fost, în termeni reali, mai mare 0,5% în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al acestui an şi cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe serie brută, şi cu 1,4%, pe serie ajustată sezonier.  

În primul semestru din 2013, PIB a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 1,8%, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier. 

Creşterea de 1,6% din trimestrul al treilea a fost generată în bună măsură de performanţa din sectorul agricol. 

Creşterea de 1,6% este mai mare decât cea anticipată de analişti. "Ne aşteptăm ca PIB să fi crescut cu 1% în T3 2013 în termeni trimestriali ajustaţi sezonier, uşor mai bine decât consensul pieţei, de 0,8%. Totuşi, accelerarea de la creşterea de 0,5% din T2 2013 este cel mai probabil condusă de sectorul agricol, iar detaliile le vom afla abia pe 4 decembrie. (...) Cifrele recente din sectorul industrial sugerează că există unele şanse ca expansiunea economică să fi fost chiar mai puternică", arătau miercuri economiştii ING, într-un raport.

Ionuţ Dumitru, econimistul-şef la Raifeeisen Bank, spune că, fără performanţa din agricultură, creşterea PIB ar fi fost de doar 0,3% în trimestrul al treilea din acest an. 

"În afara agriculturii, care a fost foarte, foarte bună faţă de anul trecut , performanţele economice sunt sub nivelul din 2012. Fără agricultură, conform estimărilor mele, avansul PIB-ului ar fi fost de doar 0,3%. Cea mai slabă performanţă este în sectorul construcţiilor, unde investiţiile publice au scăzut foarte mult", a declarat  Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, potrivit zf.ro.

"Probabil că evoluţia bună din agricultură se va vedea şi în T4. Pe tot anul, estimez că agricultura va înregistra o creştere de 20% faţă de anul trecut. Datele prezentate astăzi de INS sunt bune, dar le-aş interpreta cu prudenţă", a precizat economistul.

Pentru anul în curs, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%. 

Prognoza pentru acest an a fost revizuită recent în urcare de la 2%, datorită producţie agricole bune şi a exporturilor în creştere.

La începutul lunii noiembrie şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat că FMI estimează pentru România, în 2014, o creştere reală a PIB constantă, menţinându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se aşteaptă ca evoluţia să fie influenţată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiţii, nu de exporturi, ca în prezent.

- ştire în curs de actualizare - 

economie

Mai puteţi citi: 

BERD se aşteaptă ca economia românească să crească cu 2,4% în 2014. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru anul următor de la 2,2%, nivel anticipat în luna mai, la 2,4%, dar a avertizat că perspectivele pe termen scurt sunt limitate în continuare de evoluţia slabă a zonei euro.

Comisia Europeană: România va avea o creştere economică de 2,1% în 2014. Economia românească va înregistra o creştere de 2,1% în 2014, estimează experţii Comisiei Europene. Avansul va fi mai puternic în 2015, pe baza revenirii treptate a cererii interne. Totodată, Executivul UE estimează o scădere a ratei inflaţiei la 2,5% şi reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB.

Construcţiile vor redeveni motorul economiei, agricultura nu va mai fi ce-a fost. Cum va evolua PIB-ul în fiecare regiune a ţării. Agricultura, industria şi chiar exporturile îşi vor atenua semnificativ avansul, dar sectorul de construcţii şi încasările din taxe vor creşte cel mai mult în următorii trei ani, arată prognozele oficiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite