Dunărea poate deveni autostradă europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calea navigabilă va fi îmbunătăţită, iar pe traseele vapoarelor vor fi instalate sisteme de semnalizare. Strategia pentru regiunea Dunării a intrat în linie dreaptă şi prevede pentru România dezvoltarea unor proiecte de peste trei miliarde de euro.

Dunărea va fi transformată dintr-o barieră naturală într-o autostradă care va crea oportunităţi de afaceri pentru mai mult de 100 de milioane de locuitori, au arătat ieri oficialităţile prezente la conferinţa de lansare a implementării Strategiei UE pentru regiunea Dunării, desfăşurată la Tulcea. Una dintre cele mai importante obiective ale Strategiei Dunării se referă la amenajarea bătrânului fluviu ca o cale de transport alternativă la căile rutiere, care deţin în prezent o proporţie de 70% din piaţa regională de profil.

 „De la Munţii Pădurea Neagră şi până la Marea Neagră, Dunărea va fi văzută ca un coridor de comunicare, iar României îi revin o serie de proiecte de dezvoltare în acest sens, a căror valoare însumează mai mult de trei miliarde de euro", a arătat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, în deschiderea conferinţei. Concret, pe lungimea aferentă României vor fi instalate sisteme de semnalizare, apoi vor fi drenate căile de navigare pe sectoarele Călăraşi - Brăila, vor fi preluate chiar şi reziduurile deversate de nave şi, desigur, va fi finalizat controversatul proiect Dunăre- Bucureşti. „Sunt deja în diverse stadii de execuţie proiecte precum codul rutier peste canalul Dunăre -  Marea Neagră (în valoare de 35 de milioane de euro), drenarea canalului Dunăre - Marea Neagră (100 de milioane de euro) şi lucrările de îmbunătăţire a căilor navigabile de pe sectoarele comune cu Bulgaria (25 de milioane de euro)", a mai spus Anca Boagiu.

„Când o să ne batem pentru banii UE"

La conferinţa dedicată Strategiei Dunării au mai fost prezenţi miniştrii Elena Udrea şi Laszlo Borbely, care au detaliat proiectele prioritare ce revin ministerelor Turismului, respectiv Mediului. „Este important să avem proiectele pregătite, pentru că acum se discută bugetul UE  pe 2014 - 2020 şi trebuie să ne batem pentru a atrage cât mai mulţi bani", a spus Borbely.

Între celelate obiective ale Strategiei se mai numără valorificarea şi protejarea patrimoniului turistic şi cultural, realizarea unei baze de date cu evenimentele publice care vor avea loc în localităţile riverane Dunării, un portal web dedicat acestei regiuni, precum şi încurajarea investiţiilor în turismul de sănătate, cicloturism şi ecoturism.

Un nou concept: coeziunea teritorială

Noutatea pe care o aduce această strategie constă în dezvoltarea unui nou concept, acela de coeziune teritorială (la fel ca proiectele de coeziune economică şi socială, care se desfăşoară în prezent). „Planificarea proiectelor va trebui să aibă o dimensiune teritorială, iar rolul autorităţilor va fi acela de simplificare a procedurilor de finanţare pentru astfel de proiecte", a mai spus ministrul Elena Udrea. 

Află pe forbes.ro cum poate deveni Dunărea un pretext de dezvoltare pentru România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite