Dolarul se apreciază, pentru a şasea săptămână consecutiv, în faţa euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda americană s-a întărit, pentru a şasea săptămână consecutiv, în faţa euro, marcând cea mai lungă perioadă de apreciere constantă din 2000 până în prezent. Investitorii au speculat, astfel, cu privire la momentul reducerii masei monetare de către Federal Reserve (FED), după ce instituţia a ridicat dobânda cu discount la 18 februarie.

Moneda europeană a atins, la rândul ei, minimul ultimelor nouă luni faţă de dolar, după ce miniştrii de Finanţe europeni au transmis Greciei, la 15 februarie, să pregătească măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, în cazul în care guvernul elen nu face suficiente progrese în acest sens până la 16 martie.

Totodată, dolarul a atins maximul ultimelor şapte săptămâni în faţă yenului, înainte ca şeful FED, Ben Bernanke, să prezinte săptămâna viitoare, în faţa Camerei Reprezentanţilor şi a Senatului, un raport pe şase luni cu privire la evoluţia economică şi a ratelor dobânzii de politică monetară.

"Dolarul se va aprecia şi mai mult în faţa monedelor slabe ale G10, cum ar fi euro, yenul şi lira sterlină", a declarat Vassili Serebriakov, strateg al pieţei valutare din cadrul Wells Fargo & Co. din News York, citat de Bloomberg. Majorarea dobândei de discount "reprezintă un pas important spre normalizarea politicii monetare", a adăugat expertul.

În cursul săptămânii trecute, moneda americană a câştigat 0,14% faţă de moneda europeană, până la o cotaţie de 1,3613 dolari pentru un euro, de la nivelul de 1,3632 la 12 februarie. Această evoluţie marchează a şasea săptămână consecutivă de apreciere. Vineri, moneda americană a atins  nivelul de 1,3444 pentru un euro, pragul-maxim din 18 mai 2009.

În faţa yenului, dolarul s-a apreciat cu 1,7%, până la 91,62, de la 89,96 săptămâna trecută. La rândul său, euro s-a apreciat în faţa yenului cu 1,6%, de la 122,62 la 124,58.

Dobânda cu discount a Fed a fost majorată, vineri, la 0,75%, de la 0,5%, dar dobânda de politică monetară se menţine aproape de nivelul zero. Pieţele financiare au interpretat decizia drept un semnal că banca centrală americană se apropie de momentul majorării dobânzii cheie, în pofida asigurărilor date de Fed că acest fapt nu se va produce în curând.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite