Dîncu: Nu intenţionăm să modificăm Codul Fiscal. Aşteptăm ca un guvern care va veni pentru patru ani să dezvolte politica fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Vasile Dîncu a arătat că Guvernul nu vrea să producă schimbări fundamentale în domeniul fiscal
Vicepremierul Vasile Dîncu a arătat că Guvernul nu vrea să producă schimbări fundamentale în domeniul fiscal

Executivul nu are nicio intenţie de a modifica Codul Fiscal, urmând ca un guvern care va veni pentru patru ani să dezvolte politica fiscală, a declarat vineri vicepremierul Vasile Dîncu.

Întrebat dacă Guvernul îşi asumă proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, publicat marţi de Profit.ro, Dîncu a răspuns că nu este o strategie a Guvernului şi că Executivul nu are nicio intenţie de a modifica Codul Fiscal.

„Premierul şi ministrul de Finanţe au spus în mod clar: nu este o strategie a Guvernului aceasta. Nu avem nicio intenţie în programul nostru să modificăm Codul Fiscal în această direcţie, cel puţin în direcţia documentului care a apărut. A fost vorba despre un fel de brain storming şi un fel de iniţiativă a unui secretar de stat al doamnei ministru, înţeleg că şi-a asumat responsabilitatea pentru acest proiect şi şi-a dat demisia. Nu are legătură cu nicio strategie discutată de Guvern sau vreo strategie în care Guvernul să încerce să schimbe lucrurile. Sunt lucruri în viziunea noastră în acea dezbatere, în acel document care trebuie mult mai bine fundamentate. Dincolo de ce spuneaţi dumneavoastră sunt şi alte lucruri care înseamnă echilibrul sau dezechilibrul dintre muncă şi capital“, a spus Dîncu.

El a adăugat că Guvernul nu vrea să producă schimbări fundamentale în domeniul fiscal şi aşteaptă ca un guvern care va veni pentru patru ani să dezvolte politica fiscală. „Guvernul nostru nu vrea ca în acest mandat să producă schimbări fundamentale în aceste domenii. Aşteptăm ca un guvern care va veni pentru patru ani să dezvolte politica fiscală pe care am început-o noi sau să vină cu alte modificări pe care le consideră necesare(…)“, a afirmat Dîncu. 

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, obţinut de Profit.ro, aducea schimbări majore în ceea ce priveşte taxarea muncii. Astfel, potrivit proiectului, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente (PFA şi profesiile libere). În plus, se arată în proiect, pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Mai exact, le impune angajatorilor, inclusiv privaţi, cu ameninţarea amenzii, să majoreze salariile brute astfel încât să fie neutralizată creşterea contribuţiilor de asigurări sociale şi a celor de sănătate pentru angajaţi.

De asemenea, proiectul prevede ca averile nejustificate de până la un milion de euro să primească o perioadă de graţie, până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate şi impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%. În plus, modificarea Codului Fiscal ar impune dezvoltatorilor persoane fizice un impozit de 16%, faţă de 1%-3% în prezent, şi un capital social mai mare microîntreprinderilor care vor să opteze pentru impozit pe profit.

Măsurile prezentate în documentul publicat de Profit.ro au fost respinse de ministrul Finanţelor, Anca Dragu, şeful direct al lui Biriş, care nu şi-a asumat proiectele. Aceste măsuri au fost asumate însă de secretarul de stat, care a încercat, miercuri şi joi, să le susţină cu argumente. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat, joi, că Gabriel Biriş a demisionat din funcţia de secretar de stat în Ministerul de Finanţe, menţionând că premierul Dacian Cioloş i-a mulţumit acestuia pentru activitatea în Executiv, dar a precizat şi că acesta a lansat în dezbatere publică măsuri pe care Cabinetul nu şi le asumă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite