Daea spune că irigaţiile vor duce România pe primul loc producţia de porumb în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat marţi, că irigaţiile vor asigura României primul loc din Europa la producţia de porumb, în contextul în care în prezent s-au realizat lucrări în valoare de 14 milioane de lei, însemnând 64% din totalul lucrărilor prevăzute

”Am făcut un calcul care trebuie să ramână în mintea tuturor, a decidenţilor, a celor care se ocupă de acest domeniu şi care prin decizia lor dau viteză unui domeniu atât de necesar al agriculturii: România trebuie să ajungă să irige efectiv un milion ha de porumb, obţinându-se o producţie de 16 milioane de tone, ştiindu-se că România cultivă 2,5 milioane ha de porumb, pe celelalte suprafeţe neirigate să obţină 4-5 tone la hectar în condiţii grele de climă, realizează peste 23 de milioane de tone de porumb, astfel nu va părăsi niciodata locul I în Uniunea Europeană, îl ocupă de doi ani şi trebuie să-şi pastreze acest loc, pentru că are condiţii, are posibilităţi şi voinţa este la ea acasă, fermierii s-au dotat şi pot face face unor situaţii mai critice”, a spus ministrul Daea.

Referitor la infrastructura secundară a sistemului de irigaţii, ministrul a mai precizat că doreşte să realizeze organizaţii ale utilizatorilor de apa în aşa fel încât să se folosească apa.

”Paralel cu executarea lucrărilor de investiţii, noi suntem interesaţi şi acţionăm în această direcţie, pentru a realiza organizaţii ale utilizatorilor de apă, în aşa fel încât să se foloseasca apa. Fermierii trebuie să se organizeze şi să-şi realizeze sistemele de irigatii proprii, pe baza proiectelor pe care le pot lansa prin AFIR, în aşa fel încât să poată folosi toţi banii de la Uniunea Europeană, România dispune de o sumă de 435 milioane de euro destinată executării acestor lucrări foarte importante pentru ţară”, a mai adăugat Daea.

Până în acest moment s-au realizat lucrări în valoare de 14.011.518 lei, însemnând 64% din totalul lucrărilor prevăzute.

Principalele categorii de lucrări care fac obiectul investiţiei constau în: refacerea pereelor degradate pentru 7 canale de irigaţii, reabilitarea unui podeţ, reabilitarea a 3 deversoare, reabilitarea a 14 stavile precum şi reabilitarea a 4 staţii de repompare: SRP1 Horezu, SRP2 Bârza, SRP6 Bârca şi SRP3 Segarcea.

Ministrul a apreciat evoluţia pozitivă a desfăşurării lucrărilor şi a afirmat că în vederea asigurării unor producţii stabile România trebuie să mărească suprafaţa amenajată la irigaţii. 

”Mărim acest program, România trebuie să mărească suprafaţa amenajată la irigaţii, irigaţiile nu se opresc în 2020, România trebuie să fie irigată pentru a avea stabilitate de producţie”, a spus Daea într-un comunicat remis presei    

SRP1 Horezu va beneficia de următoarele îmbunătăţiri: reabilitarea a 3 agregate de pompare, înlocuirea a 400 m conductă de refulare, reabilitarea clădirilor staţiei. La această staţie au fost deja realizate următoarele lucrări: reabilitarea a  2  pompe şi înlocuirea a 400 m conductă de refulare.

Lucrările la SRP Bârza vizează reabilitarea a 2 agregate, înlocuirea a 100 m conductă de refulare, reabilitarea clădirilor staţiei. Până în acest moment, la staţia SRP Bârza au reabilitate cele două agregate.

La SRP6 Bârca vor fi realizate următoarele operaţiuni: înlocuirea a 3 agregate de pompare, reabilitarea clădirilor staţiei. Operaţiunile efectuate până la această dată la SRP6 Bârca constau în înlocuirea a 3 agregate de pompare.  

La SRP3 Segarcea se vor executa următoarele lucrări: reabilitarea a 2 agregate, înlocuirea a 200 m conductă de refulare, reabilitarea clădirilor staţiei. O parte din lucrările planificate pentru această staţie au fost finalizate, respectiv reabilitarea a 2 agregate.

Alte îmbunătăţiri care se vor aduce celor patru staţii de repompare constau în: reabilitarea instalaţiilor de forţă şi comandă aferente agregatelor de pompare, reabilitarea instalaţiilor hidromecanice ale agregatelor, refacerea instalaţiilor de iluminat şi prize de pământ ale celor patru staţii de repompare.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite