Daea obligă ţăranii să-şi facă firmă dacă vor mai mult de 5 porci în gospodărie

Daea obligă ţăranii să-şi facă firmă dacă vor mai mult de 5 porci în gospodărie

FOTO Shutterstock

Un proiect de ordin al Ministrului Agriculturii îi obligă pe localnicii din mediul rural să-şi facă firmă şi, evident, să plătească taxe către stat, dacă vor să crească mai mult de cinci porci în gospodărie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concret, proiectul de ordin propus spre dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, clasifică „exploataţiile de creştere a porcilor în patru categorii.
 
Prima se referă la crescătoria de unul până la cinci porci cu greutate de cel puţin 30 kilograme, pentru care nu este nevoie de înregistrare la Registul Comerţului a activităţii de creştere a suinelor (considerată exploataţie de subzistenţă).
 
Peste acest prag, gospodăria este considerată fermă, mai exact ”exploataţie mică de creştere a suinelor”, şi are obligaţia de a se înregistra şi autoriza la Registru Comerţului.
 
Celelalte categorii de crescătorii de porci, în funcţie de număr, sunt exploataţie mică de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine; exploataţie medie de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine; exploataţie mare de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.
 
Deşi ordinul s-ar putea interpreta ca o măsură preventivă legată de combaterea pestei porcine, documentul nu connţine niciun fel de referire la acest aspect.
 
Ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, a mai avut o astfel de iniţiativă la începutul acestui an.
 
La 18 martie, tot printr-un ordin, daea intezicea creşterea în gospodării a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerţului. Atunci micii crescători şi-au exprimat în numeroase rânduri nemulţumirea, iar premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Petre Daea să anuleze ordinul. Decizia privind limitarea numărului de porci crescuţi în gospodărie a fost anulată la începutul luni aprilie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările