Cum a ajuns România din nou „Tigrul Europei“. Consumul şi importurile au umflat economia în primul trimestru - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumpărăturile românilor au urcat afacerile comercianţilor cu peste 15%

Creşterea economică înregistrată de România în primul trimestru din acest an, de 4,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015 şi de 1,6% faţă de trimestrul anterior, ne plasează din nou în poziţia de „Tigrul Europei“, acestea fiind maximele UE. Din datele raportate de INS privind evoluţia pe ramuri a economiei, consultate de „Adevărul“, rezultă că factorii de creştere au fost consumul şi importurile.

Consumul, reflectat în afacerile din comerţul cu amănuntul, a crescut cu 19% (respectiv cu 27% în cazul vânzărilor de alimente), iar importurile - cu peste 7%.

Asta pentru că salariul mediu real a crescut cu peste 15% (preţurile au scăzut cu 3%, iar veniturile au avansat cu 12%), umflând cererea internă până peste potenţialul de producţie autohtonă.

Plusuri semnificative au fost înregistrate şi la cumpărăturile de autovehicule (+15,4% la cifra de afaceri în comerţul auto), ca şi în turism şi în comerţul cu produse nealimentare.

Îngrijorătoare este stagnarea (creşterea cu mai puţin de 1%) consemnată la producţia industrială, ca şi decelerarea până la +3,5% a exporturilor.

Ritmuri similare celor din 2014 şi 2015

Creşterea Produsului Intern Brut (PIB), principalul indicator care arată dimensiunea unei economii, a fost de 4,3% în serie brută faţă de primul trimestru din 2015 şi de 4,2% în serie ajustată în funcţie de factorii sezonieri.

În trimestrul I 2016, comparativ cu trimestrul anterior, economia a crescut cu 1,6%.

Creşterea raportată la aceeaşi perioadă din 2015 este identică cu cea înregistrată în primele trimestre din 2014 şi 2015, pe serie brută, potrivit seriilor statistice ale INS.

Avansul faţă de trimestrul anterior este cel mai rapid după cel consemnat în al treilea trimestru din 2014.

Pentru întregul an 2016, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Guvernul României estimează un avans economic de 4,2%, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) mizează pe o creştere de 4%.

Peste Slovacia şi Spania

România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană (4,2%), urmată de Slovacia, cu 3,6% şi Spania, cu 3,4%, în timp ce la nivelul UE avansul mediu a fost de 1,7%, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică, Eurostat.

România este pe primul loc în UE şi în privinţa creşterii economie faţă de ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 1,6%.

Zona euro a consemnat o creştere economică anualizată de 1,5%.

Economia Germaniei a avansat cu 1,6% raportat la intervalul similar (T1) din 2015, cea a Franţei cu 1,3%, a Italiei cu 1%, iar cea a Marii Britanii cu 2,1%.

La nivelul Uniunii Europene, precum şi al zonei euro, a avut loc o creştere economică de 0,5% primele trei luni ale anului, raportat la ultimul trimestru din 2015.

În intervalul octombrie-decembrie 2015, economia zonei euro a avansat cu 0,3%.

Germania a consemnat o creştere economică de 0,7% faţă de trimestrul anterior, de peste două ori mai mare comparativ cu ritmul de 0,3% din perioada respectivă.

Economia Franţei a urcat cu 0,5%, peste avansul de 0,3% în trimestrul patru, ritmul din Spania s-a menţinut la 0,8%, iar cel al Italiei a accelerat de la 0,2% la 0,3%.

În privinţa Marii Britanii, creşterea PIB a încetinit de la 0,6% la 0,4%.

pib T1 2016
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite