Creşterea alocaţiilor: Ordonanţa va fi dată în funcţie de votul pe buget. Ce spune Ministerul Muncii şi de când ar urma să fie majorate

Creşterea alocaţiilor: Ordonanţa va fi dată în funcţie de votul pe buget. Ce spune Ministerul Muncii şi de când ar urma să fie majorate

Ministerul Muncii a venit cu un punct de vedere în această dimineaţă vizavi de votul de joi din Parlament cu privire la mărirea alocaţiilor copiilor, pentru care va fi nevoie de modificarea Legii 61/2003.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, în funcţie de votul de vineri pe Legea bugetului, Guvernul va trebui să vină cu o Ordonanţă de urgenţă, scrie Hotnews.
 
„Alocaţiile de stat pentru copii sunt prevăzute în Legea 61/1993, cu modificările şi completările ulterioare, mai exact la articolul 3. Pentru majorarea alocaţiilor de stat pentru copii este necesară modificarea acestei legi. Legea Bugetului stabileşte doar bugete ale instituţiilor.
 
Suma prevăzută iniţial în proiectul de buget pentru anul 2019 pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii a fost de 4,05 miliarde lei.
 
Aşadar, pentru mărirea alocaţiilor de stat pentru copii este necesară, ulterior adoptării bugetului, modificarea Legii 61/1993, care va fi făcută de Guvern prin OUG”, susţine Ministerul Muncii în punctul său de vedere.
 
Joi a fost scandal pe dublarea alocaţiilor în Parlament.
 
Parlamentariii au adoptat joi, un amendament al deputatului PNL Robert Sigartău care majorează alocaţia copiilor de la 84 de lei la 150 de lei. Cu 123 de voturi pentru şi 119 împotrivă s-a adoptat amendamentul susţinut în plen de deputatul PNL.
 
 
”Un amendament susţinut de cei 4,3 milioane de copii care trăiesc în România. Avem o alocaţie de 84 de lei, asta înseamnă 2 lei pe zi. O bătaie de joc pentru că, în UE, ne situăm pe ultimul loc, deşi, din punct de vedere demografic, stăm extrem de prost. Rata natalităţii este cea mai scăzută din ultimii o sută de ani, iar voi, prin măsurile voastre, aţi reuşit să trimiteţi în Diaspora numai anul trecut peste 300.000 de români. Vă cer respectuos, în numele copiilor şi al viitorului României, să votaţi acest amendament. Nu aveţi absolut nicio scuză să nu votaţi acest amendament”, a spus deputatul liberal în plenul Parlamentului.
 
Astfel, de la 1 martie 2019, copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani ar urma să primească câte 300 de lei pe lună, faţă de 200 cât primeau în prezent, iar copiii de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primesc acum.
 
Pentru plata acestor alocaţii, bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu peste 2,1 milioane de lei.
 
Amendamentul propus de deputatul PNL fusese respis în comisiile de buget-finanţe.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările