Consiliul Concurenţei a amendat Orange şi Vodafone cu 63 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a amendat Orange România şi Vodafone România cu 63 milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă, a declarat, marţi, preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu.

UPDATE Orange şi Vodafone vor contesta amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei

Reprezentanţii celor două companii s-au declarat "surprinşi şi dezamăgiţi" de decizia Consiliului Concurenţei şi au anunţat, astăzi, că vor contesta în justiţie sancţiunea primită, pe motiv că este "neîntemeiată". Citeşte mai multe AICI

"Decizia a fost adoptată luni, 14 februarie, într-o şedinţă a Consiliului Concurenţei. Orange a fost amendată cu peste 34 milioane de euro, iar Vodafone cu mai mult de 28 milioane de euro, reprezentând puţin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor în 2010", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), într-o conferinţă de presă.

Bogdan Chiriţoiu a precizat că operatorii au dreptul să conteste decizia Consiliului Concurenţei în justiţie, informează Mediafax.

Problemele celor două companii datează din 2006, când furnizorul alternativ de telefonie fixă Netmaster Communications a reclamat la CC faptul că cei doi mari operatori de telefonie i-au refuzat dreptul de revânzare a serviciilor de interconectare. Din acest motiv, Netmaster Communications a pierdut aproximativ 30% dintre clienţi în doar câteva luni.

image

"În perioada 2004-2006, Orange şi Vodafone au blocat accesul la reţeaua lor a furnizorului alternativ de telefonie fixă NetMaster Communications. Practic, utilizatorii Netmaster Communications nu puteau apela utilizatorii celor doi mari operatori. Investigaţia a stabilit că în aceasta perioada, Orange şi Vodafone au practicat un tarif de interconectare mai mare decât cel reglementat de autoritatea de reglementare în comunicaţii", a explicat Bogdan Chiriţoiu (foto).

Deşi tariful reglementat în 2004-2006 era de 10 cenţi, Orange şi Vodafone practicau tarife de interconectare de 15-18 cenţi.

"Investigaţia a fost finalizată în decembrie anul trecut, apoi a fost trimisă celor doi operatori pentru ca aceştia să vadă rezultatele. Pe 25 ianuarie a avut loc audierea operatorilor. Decizia a fost luată astăzi (luni, n.r.) şi tot astăzi se trimite şi companiilor de telecomunicăţii", a declarat Chiriţoiu, potrivit wall-street.ro.

Înţelegere între Orange, Vodafone şi Cosmote?

Această investigaţie a fost pornită în urma plângerii depuse de Netmaster Communications. Însă, Consiliul Concurenţei a decis lansarea din oficiu a celei de-a doua anchete, care vizează posibile practici anticoncurenţiale dintre marii operatori de telefonie mobilă din România - Orange, Vodafone şi Cosmote.

CC investighează ipoteza prin care cele trei companii ar fi căzut de comun acord în privinţa preţurilor de revânzare a serviciilor de interconectare, informează Agerpres. În cadrul acestor investigaţii, CC a efectuat inspecţii inopinate atât la sediile celor trei operatori de telefonie, cât şi ale unor distribuitori de produse preplătite de telefonie mobilă.

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV: A ajuns la CEDO pentru o factură telefonică

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite