Conducerea SOCAR se întâlneşte cu Ponta pentru a discuta despre proiectul AGRI, care ar fi trebuit să transporte gaze din Marea Caspică în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea companiei petroliere SOCAR din Azerbaijan şi ministrul azer al Energiei, Natiq Aliyev, se întâlnesc luni cu mai mulţi oficiali români, printre care şi premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre proiectul AGRI.

Vizita delegaţiei azere a fost făcută la invitaţia premierului Ponta, potrivit unui comunicat al SOCAR.

„Cele mai importante subiecte sunt legate de perspectivele proiectului AGRI, oportunităţile de investiţii pe piaţa din România şi dezvoltarea proiectelor azero-române în domeniul economic“, se precizează într-un comunicat transmis de SOCAR.

Constantin Niţă, ministrul Economiei, declara în ianuarie că acţionarii AGRI vor decide în acest an dacă vor continua sau nu investiţia în proiect.

AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care ar urma să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde să fie transportat pe mare în România. În terminalul din România ar urma să aibe loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.

Acţionarii AGRI sunt producătorul român de gaze Romgaz, Georgian Oil and Gas Corporation, SOCAR şi grupul maghiar de stat MVM. Investiţia este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

SOCAR a investit peste 50 de milioane de euro în România, din 2011 până în prezent, şi deţine reţea de 27 de benzinării. 

Anterior, România a mizat pe proiectul Nabucco - care urma să transporte gaze caspice prin conducte situate pe teritoriile Turciei, Bulgariei, României, Ungariei şi Austriei, până la hubul din Baumgartden. Acesta a căzut anul trecut, după ce acţionarii zăcământului Shah Deniz - în special British Petroleum şi SOCAR - au dat lovitura de graţie proiectului, alegând o rută prin Grecia şi Italia.

Mai puteţi citi:

Niţă: Acţionarii AGRI ar putea închide proiectul. Interconectorul urmărea transportul gazelor din Azerbaidjan în România via Marea Neagră

Acţionarii interconectorului AGRI, care urmăreşte transportul gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan - Georgia - România, vor decide în acest an dacă vor continua sau nu investiţia, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, citat de Mediafax.

Fantoma Nabucco revine între proiectele energetice ce pot beneficia de fonduri UE

Comisia Europeană (CE) a inclus mai multe proiecte energetice la care participă şi România, între care AGRI şi un gazoduct pe traseul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, pe o listă de 250 de „proiecte de interes comun“ la nivel comunitar, care pot beneficia de finanţare totală de 5,85 miliarde de euro în perioada 2014-2020.

Kazahstanul vrea să livreze României gaze prin South Stream

Autorităţile din Kahazstan au propus României o formulă în care să asigure livrarea de gaze naturale printr-o extensie din Bulgaria spre România a gazoductului South Stream, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Adio Nabucco! Aşteptăm oferta energetică South Stream?

Aşadar, publicaţia austriacă Die Presse a anunţat ieri că Şah Deniz II – consorţiul responsabil de exploatarea gazeiferă în Azerbaidjan – a ales gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline). Racordată la TANAP (Trans-Anatolian gas pipeline), magistrala de gaze va trece prin Turcia, Grecia, Albania, cu destinaţia finală Italia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite