România nu a notificat Comisia Europeană cu privire la modificarea legislaţiei privind energiile verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eolienele au început să pună probleme de preţ industriei şi scot din piaţă sectorul termo din cauza certificatelor verzi primite
Eolienele au început să pună probleme de preţ industriei şi scot din piaţă sectorul termo din cauza certificatelor verzi primite

Prevederile ordonanţei de urgenţă care modifică schema de sprijin pentru energia regenerabilă se aplică din 1 iulie, deşi actul normativ nu a fost notificat Comisiei Europene, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, afirmând că o notificare informală a fost trimisă Consiliului Concurenţei.

„Am trimis notificare informală în 17 iulie către Consiliul Concurenţei, dar să vedem dacă notificăm toată legea, sau doar partea care vizează marii consumatori, pentru că noi nu am modificat cuantumul ajutorului. Notificarea presupune un volum de muncă foarte mare, nu este o hârtie care se face într-o zi”, a declarat joi Niţă, într-o conferinţă pe teme de energie.

Niţă spunea în luna mai că „în mare” Comisia a fost de acord cu schimbările legislative.

„Adevărul” a prezentat ieri un document trimis de către Comisia Europeană în care se preciza că anunţul făcut de Niţă este „incorect” având în vedere că nu a fost primită nicio astfel de prenotificare.

"Investitorii fac lobby, dar trebuie un echilibru"

„Am spus (în mai-nr) că în principiu avem acordul CE. Discuţiile de acolo nu au fost împotriva emiterii acestei legi. Ştiu că există un lobby mare al investitorilor în energii regenerabile, dar noi încercăm să menţinem un echilibru şi cu marii consumatori şi cu consumatorii casnici şi cu investitorii. Dacă nu luam această măsură cu certificatele, preţul pe MW creştea cu 30 de euro până la sfârşitul anului”, a afirmat astăzi Niţă.

"Marile companii, nemulţumite pe bună dreptate"

„Pe bună dreptate, multe companii sunt nemulţumite de preţul energiei, îl compară cu cel din UE. Trebui să găsim măsuri de sprijin pentru populaţie şi pentru industriali. Măcar pentru perioade limitate”, a continuat Niţă.

Alro şi ArcelorMittal, cei mai mari consumatori de electricitate din România, au cerut constant reducerea schemei de sprijin pentru energia verde, deoarece le afectează costurile si competitivitatea.

Guvernul a decis în iunie amânarea unui număr de certificate verzi. Pentru sectorul eolian se amână unul din două, pentru microhidro se amână unul din trei iar pentru fotovoltaic se amână două din şase.

Decizia a nemulţumit investitorii.

Schemă de 10 miliarde de euro

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În total, schema de subveţionare totalizează 10 miliarde de euro, bani ce vor fi plătiţi de populaţie şi industrie. Aceasta este cea mai generoasă din toată Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite