Combinatul ucrainean abandonat Krivoi Rog, gaura neagră din buzunarul românilor. Năsui: Doar pe pază s-a plătit 1 milion de euro pe an

Combinatul ucrainean abandonat Krivoi Rog, gaura neagră din buzunarul românilor. Năsui: Doar pe pază s-a plătit 1 milion de euro pe an

FOTO Facebook/Claudiu Năsui

Combinatul Krivoi Rog din Ucraina, ai cărei acţionari sunt statul ucrainean şi România, înghite de ani buni milioane de lei doar pentru paza şi conservare, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, propunând premierului Florin Cîţu vânzarea participaţiei României în acest combinat abandonat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Economiei critică faptul că românii sunt nevoiţi să plătească un milion de euro pe an pentru păzirea unei „epave“.
 
„Mulţi aţi auzit de combinatul de la Krivoi Rog. Dar ştiţi şi că el ne mănâncă în fiecare an banii din taxe şi impozite?
 
În ministerul economiei sunt multe probleme uitate de ani de zile. Unele de zeci de ani. Şi, la fiecare astfel de problemă, este cineva care câştigă bani frumoşi de pe urma ei. Combinatul de la Krivoi Rog este fix o astfel de problemă a statului român. Nerezolvată de ani de zile şi din care câţiva oameni conectaţi politic se îmbogăţesc din banii contribuabililor”, a scris joi Năsui pe pagina sa de Facebook.
 
Combinatul de la Krivoi Rog este o fabrică abandonată din Ucraina la care este proprietar şi statul român alături de statul ucrainean. Iniţial erau mai multe state care au fost implicate în construirea lui, dar au rămas numai acestea două. Combinatul nu mai funcţionează şi nici nu are vreo perspectivă de a se reporni.
 
Este o reminiscenţă a economiei socialiste planificate deţinute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a ~1 miliard de dolari) pentru construcţie.
 
În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleţi de fier pentru a produce oţel. În total, statul român ar fi trebuit să primească ~30 de milioane de tone de peleţi timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0.53% din cât trebuia să primească. O altă „bună afacere” a statului.
 
„Să ne înţelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai funcţionează deloc. Celelalte state cu care eram în asociere şi-au marcat pierderea şi au vândut pe cât au putut ce aveau calculat drept contribuţie naţională. Statul român, însă, a ales să rămână agăţat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice. Sunt nenumărate reportaje făcute de televiziunile româneşti care arată aproape an de an că din combinat, adică ce a mai rămas din el după atâta vreme, se fură ca din codru. 
 
Ştiţi ce face statul român cu el de zeci de ani? Plăteşte anual un milion de euro la trei firme pentru „pază şi conservare”. Trei firme care tot fac bani frumoşi an de an din paza unei ruine. An de an. 
 
Recent am primit pe masă nota de plată pe anul acesta. Ne costă încă 5,4 milioane de lei. Nu sunt alese la întâmplare aceste firme. Sunt impuse printr-o lege în care ele apar paznici obligatorii. Repet, an de an.
 
Am cerut şi eu poze de la faţa locului să vedem ce păzim. Dacă tot ne costă cât o secţie ATI nouă în fiecare an.
 
Combinatul este o epavă. Vedeţi aici, ca să vă daţi seama. Vă las pe dumneavoastră să judecaţi cât de bine se face „conservarea şi paza” din poze şi din reportaje.
 
Am crede măcar că aceste trei firme au fost alese pe baze concurenţiale printr-o licitaţie sau prin orice e firesc în 2021. Deloc. Sunt trei firme nominalizate expres într-un HG din 1999. Cele trei firme sunt: Arcom SA, Arcif SA şi Uzinexport SA.
 
Până acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adică 1 milion de euro pe an.
 
Care e interesul în această schemă? Să tot plătim bani publici unor firme pentru păzirea unei epave fără viitor şi să aruncăm fără sens banii plătiţi de fiecare contribuabil în parte într-o gaură neagră? Sau în buzunarele unor căpuşe ale statului?
 
Pentru mine şi pentru orice om de stat cu bun simţ, e clar că acest combinat, aşa cum este acum, nu are nicio perspectivă. Până acum statul a întreţinut această gaură neagră din motive pe care pot doar să le bănuiesc.
 
Singurii beneficiari din toată povestea asta sunt cele trei firme care nu fac nimic. Dacă ar fi plătite din bani privaţi, aş zice treaba lor. Dar problema este că sunt plătiţi din banii contribuabililor, iar eu nu suport risipa.
 
De aceea am propus prim-ministrului ce nu a avut curaj nimeni să facă de zeci de ani încoace: să ieşim din această afacere comunistă păguboasă care încă risipeşte banii românilor fără absolut niciun scop altul decât îmbogăţirea unor abonaţi la bani de la stat.
 
Concret, trebuie să vindem la licitaţie activele şi toate creanţele de acolo. Să mai recuperăm ce putem şi să nu mai plătim un milion de euro pe an unor firme stabilite din pix în 1999”, a scris Năsui pe pagina sa de socializare.
 
„PS: Îmi dau seama că acţiunea mea va mai porni o altă campanie contra mea. Nu mă interesează. Un coleg cu care lucrez la minister mi-a spus că niciun om normal nu îşi închipuie câte surse de sifonare a banilor publici există în ministerul economiei. Are perfectă dreptate. Dar, pe fiecare dintre ele le vom închide pe măsură ce aflăm de ele. Fix aşa cum vom face şi cu asta”, a continuat acesta.

Combinatul Krivoi Rog a fost privatizat în anul 2005, când Mittal Steel l-a cumpărat cu 4,8 de miliarde de dolari.

România a investit în combinat, înainte de anul 1989, circa 800 milioane dolari.

Lucrările de construcţie la Krivoi Rog au fost iniţiate de Uniunea Sovietică, în anul 1983, dar nu au fost finalizate. După dezmembrarea Uniunii, Ucraina a primit 56,8% din acţiuni, România 27% şi Slovacia 18,2%.

În perioada 2007 - 2010, autorităţile de la Bucureşti au anunţat în mai multe rânduri că vor să renunţe la participaţia deţinută la combinatul din Ucraina

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările