CNAIR construieşte un drum de legătură între Uzina Ford Craiova şi Drumul Expres Craiova – Piteşti. Cum va fi  finanţat

CNAIR construieşte un drum de legătură între Uzina Ford Craiova şi Drumul Expres Craiova – Piteşti. Cum va fi  finanţat

Foto: Arhivă Adevărul

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vrea să construiască o şosea de legătură între Uzina de Automobile Ford de la Craiova şi Drumul Expres Craiova – Piteşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

„CNAIR, în calitate de Solicitant a depus şi elaborat în data de 13 mai cererea de finanţare pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de execuţie inclusiv PAC, detaliile de execuţie, asigurarea asistenţei tehnice pe parcursul execuţiei de lucrări şi în perioada de garanţie a lucrărilor executate pentru obiectivul de investiţie „Drum de legătură pentru sporirea capacităţii de trafic între DN6 (zona Uzinei Ford) şi Drumul Expres Craiova – Piteşti (Tronsonul 1)”, în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă alocată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020”, arată CNAIR.
 
Valoarea totală a proiectului este de 1.791.249,96 lei şi va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 1.297.669,45 lei, 15% contributia proprie – 229.000,49 lei, diferenta reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
 
Astfel, drumul de legătură între DN 6 la intrarea în municipiu dinspre Alexandria şi Bucureşti şi DEx 12 Craiova – Piteşti va duce la creşterea capacităţii de circulaţie în zona de Sud – Est a municipiului Craiova unde este Uzina Ford, al doilea constructor de automobile din România.
 
„Obiectivul general al proiectului este, ca parte din conexiunea la TEN-T, imbunatatirea competitivitatii economice a Romaniei prin dezvoltarea infrastructurii de transport care faciliteaza integrarea economica in UE, contribuind astfel la dezvoltarea pietii interne cu scopul de a crea conditiile pentru cresterea volumului investitiilor, promovarea transportului durabil si a coeziunii in reteaua de drumuri europene.”, transmite CNAIR. Dcumentaţia tehnică (studiu de fezabilitate şi proiect tehnic) va dura 25 de luni.
 
CNAIR urmează să construiască o centură de 10 kilometri între DN 6 Bucureşti – Craiova – Timişoara, DN 55 Craiova – Bechet şi DN 56 Craiova – Calafat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie în zona Uzinei Ford.
Pentru Varianta Craiova Sud, şapte constructori au depus oferte, iar evaluarea are termen limită data de 29 iulie. „În momentul de faţă, traficul de autovehicule din zona Calafat, Bechet şi Drobeta Turnu Severin înspre Caracal – Alexandria – Bucureşti se desfăşoară prin municipiul Craiova, ceea ce duce la o aglomerare a oraşului.
 
Acest tranzit al Municipiului Craiova conduce la ambuteiaje, prelungirea timpilor deplasare, îngreunarea şi mai mult a traficul actual din Craiova şi creşterea gradului de poluare”, se arată în documentaţia procedurii de achiziţie publică.
 
Pentru Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu (aproximativ 109 km), contractul pentru proiectare a fost semnat în martie şi are termen de predare 20 de luni. Tot în procedură de achiziţie publică (n.r. la a treia încercare) este şi licitaţia pentru modernizarea Drumului Naţional 6, tronsonul de 50 de kilometri dintre Roşiori de Vede şi Caracal. Contractul de aproape 300 milioane de lei a fost scos din nou la licitaţie în martie la zece ani de la rezilierea primului contract.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările