Cîţu: Situaţia pensiilor e cruntă. Nu avem excedent. Avem deficit. Şi e mare. Trebuie să găsim urgent soluţii pentru plata pensiilor

Cîţu: Situaţia pensiilor e cruntă. Nu avem excedent. Avem deficit. Şi e mare. Trebuie să găsim urgent soluţii pentru plata pensiilor

Situaţia bugetului pensiilor pentru acest an este dezastruoasă, a declarat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, precizând că se caută soluţii pentru plata pensiilor până la sfârşitul anului.

„Am tot discutat despre bugetul de pensii şi despre surprlusul care trebuie să fie la 10 luni. Avem deficit de 2,9 miliarde de lei. Lucrurile pentru sfârşitul anului arată mult mai rău dacă nu facem ceva.
 
N-am auzit-o pe Olguţa Vasilescu, Olguţa Guraliva nu a zis nimic despre această situaţie”, a adăugat Cîţu.
 
Acesta a explicat că, în parte, aceste deficit la bugetul de pensii este dat de transferul contribuţiilor din sarcina angajatorilor, în sarcina angajaţilor.
 
„Vă vorbeam despre aşa-zisa revoluţie fiscală prin transferul contribuţiilor. Avem jumătate din companii care nu au transferat contribuţiile, pentru că ordonanţa este încă în Parlament. 
 
Avem o gaură de 2 miliarde de lei, la 10 luni, prin neplata contribuţiilor către stat. N-am auzit niciodată pe Olguţa vorbind de aceste 2 miliarde de lei şi de ce nu le-a colectat.
 
Deficitul bugetar este de peste 4%”, a spus ministrul Finanţelor.
 
În ce priveşte creşterile de pensii prevăzute pentru anul viitor, ministrul a spus că acestea vor avea loc.
 
„Bugetul pentru anul viitor va fi construit pe legislaţia în vigoare. Vor avea loc creşterile de pensii”, a adăugat Cîţu.
 
Ştire în curs de actualizare.
 
Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: