Ce trebuie să faceţi dacă aţi fost păcăliţi prin SMS că veţi primi bani de la ANAF

Ce trebuie să faceţi dacă aţi fost păcăliţi prin SMS că veţi primi bani de la ANAF

Săptămâna trecută mii de români au primit SMS-uri prin care erau anunţaţi că vor primi importante sume de bani de la Fisc dacă vor introduce datele personale, inclusiv cele ale contului bancar pe un anumit site, aparent al ANAF.

Ulterior, Google a inclus o avertizare pentru cei care accesează adresa de e-mail către care sunt redirecţionaţi, informează Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), intr-o postare publicata pe pagina de Facebook.
 
 
„Tentativa de păcăleală începe cu un SMS primit pe telefon, în care eşti notifcat despre faptul că poţi revendica suma de 1783.92 RON din impozitul pe venitul anual. 
 
După accesarea acelui link, eşti redirecţionat către o pagină cu un formular unde sunt solicitate, în numele ANAF, un număr considerabil de date personale şi financiare (nume, prenume, data naşterii, adresa completă, CNP, serie ID, e-mail, telefon, număr card, data expirării şi CVV”, scrie CERT-RO). 
 
 
Persoanele care au introdus date sunt sfătuite: 
 
- să verifice tranzacţiile de pe contul bancar anexat cardului, pentru eventuale plăţi suspecte, 
 
- să notifice acest lucru cât mai rapid băncii emitente a cardului, pentru a-l bloca şi emite altul, cu alte date,
 
- să depună o plângere la cea mai apropiată secţie de Poliţie, în cazul în care au suferit pagube financiare în urma unui astfel de incident. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: