Ce face Google cu problemele Android

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google a lansat un program care protejează mai bine datele utilizatorilor de telefoane care folosesc sistemul de operare Android. După ce s-a descoperit că aproape toate aparatele de acest tip sunt vulnerabile furtului de date, Google încearcă să-şi calmeze clienţii.

Analiştii de la Universitatea Ulm din Germania au avertizat utilizatorii de smartphone-uri Android să evite conectarea la reţele publice WiFi, altfel riscând să le fie furate datele personale. Specialiştii au descoperit că telefoanele smartphone care funcţionează pe baza sistemului de operare Android (platformă elaborată de Google) sunt expuse furtului de date atunci când sunt conectate la astfel de reţele necriptate. Hackerii pot pătrunde cu uşurinţă în conturile individuale ale utilizatorilor, furând datele sincronizate cu aplicaţii compatibile cu Android (Google Contacts, Google Calendar, Gmail). Potrivit specialiştilor, 99% din telefoanele Android prezintă această problemă, transmite publicaţia britanică „Financial Times".

Peticul salvator

Pentru a rezolva problema, Google a anunţat lansarea unui program („patch" - petic) care va elimina vulnerabilitatea aparatelor, fără ca utilizatorii să fie nevoiţi să instaleze aplicaţia. „Suntem conştienţi de această problemă, am rezolvat-o deja pentru aplicaţiile Caledar şi Contacte folosite de cele mai noi versiuni Android, iar acum lucrăm pentru a o înlătura şi din aplicaţia Picasa", au declarat aceştia. Însă cercetătorii spun 99,7% din smartphone-urile Google folosesc versiuni mai vechi ale sistemului, care sunt încă expuse. Sistemul de operare Android este cel mai popular software din lume în rândul utilizatorilor de smartphone-uri.

În martie, reprezentanţii Google au fost nevoiţi să înlăture mai bine de 50 de aplicaţii periculoase compatibile cu Android. În acest caz, telefoanele deveneau vulnerabile numai atunci când accesau reţele wireless necriptate care imitau reţele WiFi la care utilizatorul se conectase în trecut - precum serviciile wireless disponibile în cafenele sau hoteluri. Hackerii puteau apoi accesa şi modifica date introduse de clienţi în aplicaţii precum Google Calendar, Google Contacts şi Picasa. „Implica­ţiile acestei vulnerabilităţi variază de la expunerea datelor până la modificarea şi pierderea lor", au arătat cercetătorii nemţi.

99%
din telefoanele care folosesc sistemele de operare Android sunt expuse furtului de date.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite