CCIR: Adevărul despre avantajele pe care Statul român le va obţine de pe urma proiectul noului Romexpo

CCIR: Adevărul despre avantajele pe care Statul român le va obţine de pe urma proiectul noului Romexpo

FOTO: Shutterstock

Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) fac precizări referitoare la „ultimele informaţii eronate şi induse, din nefericire, în spaţiul public din partea reprezentanţilor USR, din postura de înalţi demnitari, pe subiectul proiectului de lege Romexpo".

Potrivit acestora, deşi afirmă că „proiectul de dezvoltare (este) probabil necesar şi util, fără îndoială, pentru România”, reprezentanţii USR susţin că terenul Romexpo poate fi vândut şi, totodată, că statul nu câştigă nimic din proiectul Legii Romexpo.
 
„Aşa cum am mai arătat în intervenţiile anterioare, terenul Romexpo nu este unul viran şi nici unul liber de sarcini, neputând fi vândut", susţin reprezentanţii CCIR.
 
Potrivit sursei citate, regimul juridic al terenului stabileşte clar că până în anul 2053, deci încă 33 de ani, CCIR are drept de folosinţă asupra acestuia şi, în plus, aici sunt edificate construcţiile aflate în proprietatea Romexpo.
 
„Ceea ce se sugerează prin afirmaţii abuzive este că statul român ar putea vinde terenul de sub casa unei persoane private. Aşa cum am mai arătat, despăgubirile pe care statul le-ar datora CCIR şi Romexpo depăşesc cu mult valoarea speculată a terenului. În egală măsură, din informaţiile noastre, valoarea reală a terenului este de maxim 200 de milioane de euro", transmite sursa citată.
 
Reprezentanţii CCIR au reamintit, potrivit studiului de spacialitate realizat, care sunt avantajele pe care statul le va obţine din proiectul noului Romexpo.
 
„În faza de construcţie, de până la cinci ani, dezvoltarea noului Romexpo va genera mai mult cu 994 milioane de lei la bugetele locale şi naţional, dintre care peste 580 milioane de lei în primii trei ani şi peste 414 milioane de lei în ultimii doi ani ai construcţiei. În perioada de funcţionare, într-un singur an, noul Romexpo va contribui cu mai mult de 1,7 miliarde de lei la bugetul de stat", se mai spune în comunicat.
 
Totodată, proiectul noului Romexpo va genera, potrivit aceluiaşi studiu de specialitate, peste 32.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă mai mult decât forţa de muncă aferentă unui judeţ mediu din România.
 
Potrivit Agerpres, liderul grupului parlamentar USR PLUS din Senat, Radu Mihail, a calificat, luni, drept o încercare „absolut inacceptabilă" de „a devaliza statul român cu o jumătate de miliard de euro" iniţiativa legislativă care prevede cedarea în mod gratuit 46 de hectare de teren la Romexpo.
 
„V-am invitat înainte de şedinţa Biroului permanent al Senatului, pentru că avem un punct pe ordinea de zi extrem de grav. (...) Iniţiativa legislativă care spune că statul român ar trebui să cedeze gratis 46 de hectare în nordul Bucureştiului, de mare calitate şi de mare valoare imobiliară, împreună cu toate bunurile folosite în prezent de Camera de Comerţ şi Industrie a României în toată ţara, este pentru noi o încercare inacceptabilă de a văduvi practic românii de o valoare care trebuie folosită altfel. 
 
Mi se pare absolut inacceptabil ca românii să nu beneficieze de un bun de o astfel de valoare. Gândiţi-vă ce se poate face cu 300 - 500 de milioane de euro", a afirmat senatorul USR PLUS.
 
În opinia sa, Guvernul este cel care ar trebui să găsească o soluţie la acest proiect legislativ, care „diluează enorm" responsabilitatea.
 
De asemenea, copreşedintele USR PLUS Dan Barna a criticat, luni, oferirea cu titlul gratuit a unor imobile, dând ca exemplu terenul de la Romexpo, menţionând că statul român ar trebui să utilizeze astfel de active la crearea unui fond care să genereze resurse pentru sistemul de pensii.
 
„Este o practică învechită din statul român şi mereu reluată, de a avea anumite active, imobile sau terenuri, acordate cu titlu de folosinţă gratuită sau în concesiune diverselor instituţii, organizaţii şi, după nişte ani de zile, oferirea în mod gratuit a acestor active.
 
 În momentul de faţă, când tema importantă pentru România este cum facem reforma pensiilor, cum realizăm un fond prin care să reuşim să generăm resursele economice prin care să echilibrăm şi să facem sustenabil sistemul de pensii, actuala iniţiativă din Parlament, prin care vorbim de oferirea cu titlu gratuit a unui imobil în nordul Bucureştiului, la Romexpo, pentru o sumă de trei, patru sute de milioane, fără niciun fel de licitaţie, la preţul doar de listă, este o iniţiativă care nu poate fi susţinută", a explicat Barna, la finalul şedinţei Biroului Naţional al USR PLUS.
 
El a subliniat că statul român trebuie să îşi administreze activele, astfel încât acestea să producă resurse. Liderul USR PLUS a menţionat că vă aborda aceste subiect în şedinţa coaliţiei guvernamentale.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, pe 31 martie, Parlamentului, reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a actului normativ, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.
 
Şeful statului cere reexaminarea actului normativ pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările