Bugetul UE: Programele Erasmus+ şi Orizont 2020 primesc 100 de milioane de euro în plus pentru anul 2019

Bugetul UE: Programele Erasmus+ şi Orizont 2020 primesc 100 de milioane de euro în plus pentru anul 2019

În urma acordului dintre Parlamentul European şi Consiliu privind bugetul UE pentru 2019, Comisia Europeană propune astăzi, 15 mai, să se adauge 100 de milioane de euro la programele emblematice ale UE Orizont 2020 şi Erasmus+.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceste fonduri suplimentare vor contribui la consolidarea răspunsului UE în faţa unor provocări majore precum schimbările climatice şi adaptarea în continuare a sectorului educaţiei la nevoile pieţei forţei de muncă.

Günther H. Oettinger, comisarul european pentru buget şi resurse umane, a declarat: „În decembrie, instituţiile UE au convenit să majoreze bugetul pentru cercetare şi pentru mobilitatea studenţilor de îndată ce vom dispune de mijloace suficiente. Se adaugă astfel în prezent 100 de milioane euro la suma care era deja prevăzută. Este o veste extraordinară pentru cercetătorii şi studenţii din Europa, întrucât aceştia vor putea să beneficieze de mai mult sprijin din partea UE pentru proiectele lor”.

Din cele 100 de milioane euro suplimentare, 80 de milioane euro vor fi destinate sprijinirii cercetării în domeniul climei în cadrul programului Orizont 2020, programul de cercetare şi inovare al UE. Fondurile vor contribui la realizarea obiectivului ambiţios de alocare a unui procent de 35 % din bugetul programului Orizont 2020 pentru cercetarea în domeniul climei.

Restul de 20 de milioane euro vor sprijini programul UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport în Europa, Erasmus+. Aceste fonduri suplimentare vor contribui, de asemenea, la crearea de universităţi europene, o nouă iniţiativă a UE care va constitui o piatră de temelie a spaţiului european al educaţiei până în 2025. Până în 2021, UE îşi propune să înfiinţeze 12 universităţi europene care să le permită studenţilor să obţină o diplomă prin combinarea studiilor în mai multe ţări ale UE, contribuind astfel la competitivitatea internaţională a universităţilor europene în UE şi în întreaga lume.

Propunerea de astăzi, 15 mai, necesită aprobarea Parlamentului European şi a Consiliului.

La 4 decembrie 2018, Parlamentul European şi Consiliul au ajuns la un acord, cu sprijinul Comisiei, cu privire la bugetul UE pentru 2019. Ca parte a acestui acord, s-a decis să se adauge o sumă suplimentară de 100 de milioane euro la programele emblematice ale UE Orizont 2020 şi Erasmus+ în primăvara anului 2019, de îndată ce va fi posibil să se reprogrameze fondurile necheltuite din anii precedenţi. Comisia prezintă astăzi, 15 mai, o propunere pentru punerea în practică a respectivului acord. După majorarea cu 100 de milioane euro propusă astăzi, bugetul total pentru cercetare şi pentru mobilitatea studenţilor în 2019 va ajunge la o sumă cumulată de 15,2 miliarde euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: