Banca Transilvania, profit de 1,2 miliarde lei, în 2018

Banca Transilvania, profit de 1,2 miliarde lei, în 2018

Profitul net consolidat al Grupului Banca Transilvania (BT) a fost de 1,257 de miliarde de lei, anul trecut, o creştere de 1,18% faţă de anul anterior, potrivit rezultatelor financiare preliminare afişate miercuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din acest profit total, cel al băncii este de 1,219 miliarde de lei, o majorare de 2,82%, comparativ cu anul anterior, rezultat care include şi cheltuielile semnificative de integrare Bancpost.
 
Profitul operaţional al băncii a crescut la 1,8 miliarde de lei, iar eficienţa operaţională a rămas la 49,9%.
 
„Consiliul de Administraţie BT a decis, în sedinţa de ieri, din 26 februarie, să propună Adunării Generale a Acţionarilor din aprilie a.c. să distribuie din profitul anului 2018 dividende în numerar în cuantum de 818.121.781 lei (brut), reprezentând un dividend brut de 0,17 lei/acţiune. De asemenea, se va propune AGA capitalizarea diferenţei până la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit”, au mai anunţat reprezentanţii BT.
 
Creditele Grupului BT au crescut până la 38,02 miliarde lei, cu 25,67% faţă de anul anterior, iar cele ale băncii la 36,55 miliarde de lei, cu 22,2% peste anul anterior. Cele mai importante sunt următoarele: 15,5 miliarde de lei este portofoliul creditelor IMM (IMM, conform definiţiei europene), iar 11 miliarde de lei este soldul creditelor ipotecare/imobiliare.
 
„În aşteptarea unei decizii în legătură cu taxa suplimentară pe activele bancare, Banca Transilvania reiterează ideea conform căreia capitalul şi competenţele băncilor au fost construite în timp şi se pot pierde repede în lipsa investiţiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării pentru a micşora decalajele faţă de ţările vestice. Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemui bancar românesc şi va afecta creşterea economică. Cu toate acestea, BT, bancă şi entitate românească, va rămâne alături de clienţii săi, aşa încât aceştia să fie cât mai puţin afectaţi de eventuala taxă”, au subliniat reprezentanţii BT.
 
Depozitele clienţilor la nivel de grup au ajuns la 65,16 miliarde lei, o creştere de 33,16% faţă de anul anterior, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice. În plus, la nivelul băncii, depozitele clienţilor au crescut cu 27,34%, faţă de anul anterior, până la 62,52 de miliarde de lei.
 
Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, o creştere de 30,23%, ca urmare a finalizării preluării Bancpost. De asemenea, activele băncii au crescut cu 25%, până la 74,118 miliarde de lei, anul trecut, faţă de anul anterior, după finalizarea fuziunii cu Banpost, la finele anului trecut.
 
„Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania şi Bancpost, în 2018 am avut loc fuziunea dintre BT Leasing şi ERB Leasing, companie achiziţionată de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services. BT Direct şi ERB Retail Services, instituţii nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019”, au subliniat reprezentanţilor BT.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările