Decizie surpriză. Banca Naţională a redus dobânda cheie, pentru a patra oară de la debutul pandemiei

Decizie surpriză. Banca Naţională a redus dobânda cheie, pentru a patra oară de la debutul pandemiei

Mugur Isărescu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Banca Naţională a României (BNR) a decis, vineri, să reducă dobânda cheie de la 1,5% la 1,25% pe an, potrivit unui comunicat al instituţiei. Mişcarea nu era aşteptată aşa de curând de analişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta este cea de-a patra scădere a dobânzii de politică monetară, de la începutul crizei COVID-19. Prima reducere a dobânzii a avut loc în martie 2020, de la 2,05% la 2%, ulterior scăzând dobânda la 1,75%, apoi la 1,5%, iar acum la 1,25%. 

Astfel, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 15 ianuarie 2021, a hotărât următoarele:

  • reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021;
  • reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an, de la 1,00 la sută pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an;
  • păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

 

Analiştii nu se aşteptau la o nouă reducere a dobânzii cheie, cel puţin nu atât de devreme. Economistul-şef al BCR Ciprian Dascălu scria recent că nu se aşteaptă al o reducere a ratei cheie în viitorul apropiat, având în vedere preocuparea BNR pentru cursul de schimb şi limitările aduse de deficitele gemene – de cont curent şi cel bugetar. „Banca centrală a reînceput deja o politică mai acomodativă prin relaxarea managementului lichidităţii şi are un potenţial echivalent cu 100 de puncte de bază pentru a împinge ratele pe termen scurt în jos”, scria Dascălu. „Dacă e nevoie, BNR poate reduce nivelul rezervelor minime obligatorii pentru lei”, preciza economistul BCR.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările