Avocat: Oamenii pot fi concediaţi după şomajul tehnic dacă firma nu îşi mai poate relua activitatea în parametri normali

Avocat: Oamenii pot fi concediaţi după şomajul tehnic dacă firma nu îşi mai poate relua activitatea în parametri normali

Problemele legate de şomajul tehnic pot apărea după ce se va fi terminat perioada în care a fost instituită situaţia de urgenţă la nivel naţional, atunci când angajatorii vor să îşi reia activitatea, dar nu mai pot să o facă, a declarat avocatul Adrian Cuculis la o emisiune a Pro TV.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Problemele legate de şomajul tehnic pot apărea după ce se va fi terminat perioada în care s-a instituit situaţia de urgenţă. Şi vă explic: potrivit legii, angajatorii sunt obligaţi să reprimească la muncă toate persoanele pe care le-a trimis în şomaj tehnic, în vederea reluării activităţii.
 
Dacă angajatorul nu îşi va mai putea relua activitatea la parametri normeli, cei de din aintea instituirii perioadei de urgenţă, atunci va putea opera restructurări şi, implicit, va putea reduce numărul de posturi, ceea ce înseamnă că poate concedia o parte dintre angajaţi. Este foarte posibil, de asemenea, să îşi ceară intrarea în insolvenţă sau chiar falimentul”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.
 
Potrivit datelor oficiale ale Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), marţi se înregistraseră 994.407 de suspendări ale contractelor individuale de muncă.
 
În legătură cu acest aspect, Cuculis a declarat că este foarte posibil ca nu toate să intre sub incidenţa şomajului tehnic.
 
„Ştim că au fost suspendate, dar nu ştim cum. Pentru că dacă au fost suspendate cu acordul părţilor, nu mai intră sub incidenţa Ordonanţei 32, cea care reglementează şomajul tehnic”, a precizat Cuculis.
 
Dintre cele 994.407 de contracte de muncă suspendate, 302.288 erau din industria prelucrătoare, 191.837 erau din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 118.874 proveneau din industria hotelurilor şi restaurantelor.
 
Alte 194.824 de contracte individuale de muncă au încetat, de la instituirea stării de urgenţă şi până marţi, astfel: 38.003 de contracte de muncă în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 33.660 în industria prelucrătoare, iar 24.505 de contracte de muncă în domeniul construcţiilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: