Avertismentul experţilor privind actuala lege 5G: Va avea un efect negativ asupra întregii economii

Avertismentul experţilor privind actuala lege 5G: Va avea un efect negativ asupra întregii economii

FOTO Shutterstock

Adoptarea Legii 5G în forma actuală va costa industria de telecomunicaţii din România între 2,7 şi 4,2 miliarde de euro în următorii 10 ani, estimează experţii Dentons şi Audytel într-un studiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adoptarea Legii 5G în forma actuală ar putea costa industria de telecomunicaţii din România între 2,7 şi 4,2 miliarde de euro în următorii 10 ani, potrivit estimărilor din raportul emis de firma de avocatură Dentons, una dintre cele mai mari la nivel mondial, şi cea de consultanţa Audytel. Acest lucru ar fi o consecinţă directă a înlocuirii forţate a echipamentelor de reţea în urma utilizării criteriilor politice în locul celor tehnice în ceea ce priveşte selecţia furnizorilor.
 
Întârzierile în lansarea 5G, disponibilitatea limitată a noilor tehnologii în România, preţuri mai mari pentru abonaţi şi pierderi de mai multe miliarde se numără de asemenea printre efectele adoptării în actuala formă a Proiectului de Lege aflat în dezbaterea Parlamentului, în procedură de urgenţă. 
 
Proiectul de Lege propune modificări semnificative în cadrul de reglementare actual. O schimbare majoră este introducerea evaluărilor riscurilor pentru furnizorii de software sau hardware, relevanţi pentru securitatea cibernetică naţională şi, implicit, pentru securitatea naţională în general. Potrivit autorilor raportului, există îngrijorări serioase privind modul subiectiv în care aceste evaluări vor fi făcute. Concret, ar putea fi adoptate măsuri administrative arbitrare bazate pe criterii politice, nu tehnice, pentru a interzice anumitor furnizori (cel mai probabil din afara UE şi din afara NATO) să livreze orice echipament către operatorii de pe piaţa românească.
 
 
Un alt efect direct al adoptării Legii 5G în actuala formă ar fi o creştere de circa 20% a preţurilor echipamentelor furnizate de alţi producători, din cauza presiunii concurenţiale scăzute, precum şi o întârziere de implementare a reţelelor 5G de 14 luni, comparativ cu scenariul de bază. La nivel macroeconomic, aceste amânări se pot traduce într-un potenţial mai mic de creştere a PIB.
 
Pe de altă parte, activitatea operatorilor de reţea din România ar fi negativ afectată de necesitatea înlocuirii forţate a tuturor echipamentelor lor actuale în doar 5 ani, atrăgând costuri de cca. 735 milioane de euro în Capex (achiziţionarea de echipamente noi) şi Opex (înlocuirea de servicii). În plus, operatorii de telefonie mobilă români ar plăti suplimentar aproximativ 96 de milioane de euro pentru consumul crescut de energie al dispozitivelor agreate.
 
Operatorii de telefonie mobilă ar putea fi afectaţi, de asemenea, atât în ceea ce priveşte creşterea costurilor (dintre care cea mai importantă este creşterea preţului echipamentelor 5G RAN şi schimbul de echipamente de reţea de bază), cât şi scăderea veniturilor. Consecinţa pentru consumatorii români ar fi, cel mai probabil, creşterea costurilor pentru utilizarea serviciilor de telecomunicaţii.
 
Concluziile experţilor de la Dentons şi Audytel sunt că, din punct de vedere pur economic, nu există nicio justificare pentru adoptarea  în forma actuală a unui Proiect de Lege care pare a avea impact negativ la nivelul economiei în ansamblu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările