Asociaţie: Guvernul pregăteşte reducerea cheltuielilor, dar nu cele cu bugetarii, demnitarii sau cu pensiile speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă de trei ani în care cheltuielile statului au crescut foarte mult, guvernul ia în calcul reducerea acestora, susţine Asociaţia pentru Proprietate Privată (APP), precizând că se ia în calcul reducerea cheltuielilor tocmai de la cei care şi-au pierdut dreptul de proprietate în timpul regimului comunist.

Potrivit APP, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă guvernul intenţionează să suspende dispoziţiile Legii nr. 22 din 2020 care prevăd că despăgubirile pentru imobilele naţionalizate se calculează potrivit grilei notariale valabile la momentul în care se emite de către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor decizia de compensare în puncte, iar nu grila din anul 2013. Intrată în vigoare în luna martie, Legea nr. 22 din 2020 a modificat Legea nr. 165 din 2013 potrivit căreia despăgubirile se calculau prin raportare la grilele notariale din 2013.

„După cum se vede, guvernul începe tăierea cheltuielilor gândind strict electoral: nu sunt afectate salariile bugetarilor care nu au lucrat în perioada stării de urgenţă, nici indemnizaţiile demnitarilor, nu sunt impozitate pensiile speciale, nu sunt dezvăluite sursele de finanţare a creşterii punctului de pensie prevăzut pentru luna septembrie, în schimb decide suspendarea aplicării unei legi care a fost cerută de mulţi ani de proprietarii deposedaţi abuziv”, notează Călin Ispravnic, preşedintele APP, într-un comunicat.

Redăm fragmente din comunicat:

Ignorând numărul foarte mare de procese aflate pe rolul secţiilor civile ale instanţelor care au ca obiect nerespectarea de către autorităţi a dreptului de proprietate, precum şi miile de notificări în temeiul Legii nr. 10 din 2001 nesoluţionate de primării şi multe alte cereri în materia fondului funciar care zac la comisiile locale, unele chiar din 1991, guvernanţii nu au o imagine clară a nerespectării dreptului de proprietate în România şi care este numărul real al persoanelor care aşteaptă să primească despăgubiri.

Cităm câteva dintre aceste motive care au dus la concluzia că este necesar ca prevederile unei legi recent adoptată de parlament să fie suspendate de guvern.

În nota de fundamentare se arată că:

„specialiştii ANRP nu au emis decizii de despăgubire potrivit noii proceduri de evaluare deoarece au sesizat diferenţe majore cu privire la criteriile utilizate”

În afara faptului că aceşti „specialişti” nu respectă legea intrată în vigoare în urmă cu o lună şi jumătate, este de menţionat că foştii proprietari aşteaptă aceste despăgubiri de foarte mulţi ani. E greu de înţeles cum Guvernul României şi nişte funcţionari plătiţi să respecte legea refuză aplicarea ei!

„întârzierea soluţionării dosarelor de despăgubire este cauzată de schimbarea criteriilor de evaluare.”

Nu este adevărat, nu s-au schimbat criteriile de evaluare. Evaluarea se face tot prin raportare la grila notarilor publici, indiferent în ce an a fost redactată respectiva grilă. Schimbarea criteriilor de evaluare a avut loc în 2013 prin adoptarea Legii nr. 165. Până atunci evaluarea se făcea prin efectuarea unei expertize tehnice a imobilului pentru care se acordau despăgubiri.

„În aproximativ 20% din dosare valorile scad semnificativ . . . ceea ce afectează drepturile unora dintre persoanele ale căror dosare nu au fost încă soluţionate”.

„În situaţia când grilele prevăd valori doar pentru terenuri din categoria de folosinţă curţi – construcţii, iar terenul preluat de stat avea o altă categorie, se va aplica o reducere de 50%.”

Cu alte cuvinte, nu doar se suspendă aplicarea Legii nr. 22/2020 în ceea ce priveşte raportarea la noile grile notariale, ci înrăutăţeşte mult situaţia acelor proprietari cărora nu le-au fost soluţionate dosarele până acum, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe ei urmează să fie despăgubiţi cu jumătate din ceea ce ar fi primit.

În nota de fundamentare se pretinde că „instrumentul de evaluare a fost considerat eficient de către CEDO şi dă ca exemplu hotărârea Preda şi alţii împotriva României.”

„Justificarea urgenţei - Statul român ar putea fi sancţionat de CEDO pentru întârzierea procesului de retrocedare şi pentru o aplicare neunitară a măsurilor de despăgubire.”

În realitate, procesul de retrocedare a fost întârziat chiar de instituţiile statului român care au atribuţii în această materie. ANRP ar fi trebuit să soluţioneze până la 20 mai 2018 toate dosarele constituite în temeiul Legii nr. 10 din 2001 pe care le avea înregistrate la data apariţiei Legii nr. 165/2013, dar până la acea dată soluţionase doar 52% dintre acestea.

Primaria Bucureşti ar fi trebuit să soluţioneze toate notificările in temeiul Legii nr. 10/2001 până în ianuarie 2016. În 18 ani, această instituţie a soluţionat doar 51% dintre dosare.

Un alt motiv cel puţin hilar care în opinia iniţiatorilor proiectului de act normativ trebuie să ducă la modificarea legii este că „evaluatorii au nevoie de minim două luni pentru a-şi însuşi noua grilă de evaluare”!

Calculul valorii despăgubirilor se face după grila folosită de notarii publici pentru calculul taxelor de autentificare în cazul tranzacţiilor imobiliare. Având în vedere că aceste grile notariale se actualizează anual, iar angajaţilor birourilor notariale le sunt necesare câteva minute pentru a calcula taxele notariale este greu de înţeles cum un evaluator de la ANRP care este foarte bine plătit de la bugetul public pentru a fi motivat să calculeze corect despăgubirile ar avea nevoie de atât de mult timp pentru a se familiariza cu grilele notariale. Aşa se explică poate de ce durează atât de mulţi ani soluţionarea unor dosare în care este necesar să fie făcute doar simple calcule aritmetice!

Nu este adevărată susţinerea din nota de fundamentare potrivit căreia „în judeţele Cluj şi Iaşi există un singur preţ/mp, indiferent de categoria de folosinţă a terenului”.        

„Statul român nu îşi poate încălca obligaţiile asumate în raport cu foştii proprietari şi cu CEDO”, a declarat Călin Ispravnic – Preşedinte APP ROMANIA 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite