Asociaţia Energia Inteligentă: Liberalizarea pieţei de energie electrică a fost un eşec

Asociaţia Energia Inteligentă: Liberalizarea pieţei de energie electrică a fost un eşec

Liberalizarea pieţei de energie a fost un eşec, iar astăzi aşteptarea unei reparaţii a luat sfârşit, odată cu ultimul Ordin emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Ştiri pe aceeaşi temă

BodyAsociaţia explică ce înseamnă anumite noţiuni utilizate în liberalizarea pieţei de energie electrică în ultima perioadă:

Tranziţie – în mod incorect se vehiculează instaurarea unei perioade de tranziţie de 6 luni inducându-se ideea că nu se schimbă nimic faţă de anul trecut (contract, preţ) şi că ar exista un timp suficient pentru trecerea în piaţa concurenţială. Adevărul estă că de la 1 ianuarie 2021 consumatorii se găsesc în piaţa universală, achită preţul universal şi se impune trecerea în piaţa concurenţială.

Amânarea – cu referire la amânarea termenului cu 6 luni, pentru semnarea contractelor, este un alt termen incorect vehiculat, care de asemenea induce la nivelul consumatorului ideea că el rămâne în piaţa reglementată şi la preţul reglementat existent anterior datei de 1 ianuarie 2021. Adevărul este că  nu s-a amânat liberalizarea pieţei de energie şi că toţi consumatorii casnici care nu au semnat  un contract în piaţa liberă vor achita preţurile din piaţa serviciului universal

Prelungirea – cu referire la prelungirea termenului cu 6 luni, pentru semnarea contractelor, este un alt termen incorect vehiculat, care de asemenea induce la nivelul consumatorului ideea că el rămâne în piaţa reglementată şi la preţul reglementat existent anterior datei de 1 ianuarie 2021. Adevărul este, că  nu s-a prelungit perioada anterioară liberalizării pieţei de energie, adică perioada reglementată, cu menţinerea preţului  reglementat de atunci (mai scăzut decât preţul universal de astazi), şi toţi consumatorii astază plătesc un preţ de serviciu universal mai mare decât preţul lunii decembrie 2020.

Discount – ca diferenţă între preţul achitat în serviciul universal şi preţul din cea mai mică ofertă din piaţa concurenţială, este o abordare care nu este clar cum se va aplica. Teoretic discountul ar trebui sa fie raportat doar la pretul energiei active + tarife fara taxe si accize stabilite de lege si pe care furnizorul este obligat sa le plateasca statului. Adevarul este ca valoarea acestui discount este foarte mic.

Cea mai mica ofertă – pe care furnizorul de serviciul universal trebuie să o ofere furnizorului, este o noţiune foarte relativă şi adesea înşelătoare dacă comparaţia o facem strict la preţ. Adevărul este, că printr-o astfel de abordare riscăm să inducem la nivelul consumatorului faptul că  va beneficia de cea mai bună ofertă, ofertă din perspectiva preţului, far care se poate să nu fie cea mai bună ofertă pentru consumatorul ţinând seama de necesităţile acestuia

ANRE – Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei este o entitate căreia în mod incorect i se cere să rezolve situaţia haosului de pe piaţa de energie după liberalizare, în condiţiile în care într-o piaţa liberalizată conform legislaţiei în vigoare aceasta  nu poate intervenii în formarea preţului şi acesta este şi rezultatul Ordinului care nu face decât să dea recomandări. Adevărul este că în situaţia în care aceasta pregătea corespunzător în anul 2020 liberalizarea pieţei de energie nu se ajungea în situaţia de astăzi, dar şi faptul că situaţia se putea rezolva (aşa cum Asociaţia Energia Inteligentă a propus încă din decembrie 2020) prin prorogarea termenului de liberalizare şi pregătirea corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie. Respectiv în loc să se vorbească de amânare, prelungire, tranziţie fără ca acestea să existe în fapt, să se realizeze în mod real o amânare a liberalizării şi asigurarea unei tranziţii către o piaţă liberalizată.

Dumping – piaţa de energie electrică este însoţită de acţiuni comerciale incorecte, care nu favorizează dezvoltarea unei pieţe şi crează semnale incoerente la nivelul consumatorului. Adevărul este că există furnizori care ofertează către consumatori un preţ redus şi către alţi furnizori un preţ ridicat.

Piaţa concurenţială – nu este perfectă, sute de mesaje primite de Asociaţia Energia Inteligentă o demonstrează.  Astfel, nenumărate mesaje primite de la consumatori, multe din Bucureşti, susţin faptul că:

·        oamenii în anul 2018 au fost trecuţi în piaţa liberă fără semnarea unor contracte.

·        mulţi consumatori din piaţa concurenţială au preţuri mai mari decât preţul de serviciu universal, fără ca aceşti furnizori din piaţa liberă să fie huliţi.

Manipulare – termenii prezentaţi anterior sau alţi termeni folosiţi în ultimele 3 săptămâni în mass media privind liberalizarea pieţei de energie, cu scopul de a ascunde lipsa de acţiune anterior datei de 1 ianuarie 2021, respectiv după data de 1 ianuarie 2020, şi din dorinţa de ”joc de imagine” au avut un important rol manipulator, dar care a fost generator într-un final de haos datorită inconsecvenţei folosirii lor. Adevărul este că astăzi, pentru consumatorul final nu s-a schimbat prea multe faţă de situaţia haotică de la începutul anului, dar s-a indus ideea că totul s-a schimbat şi că am revenit la situaţia de dinainte de 1 ianuarie 2021.

Consumatorii trebuie să înţeleagă că:                                                                                                       

·        de la 1 ianuarie 2021 se găsesc în Serviciul Universal şi achită preţul de serviciu universal,

·        deplasarea la sediile centrelor de relatii cu publicul este inutilă, ceea ce găsesc acolo vor primii acasă pri poştă,

·        nu au un termen limită de trecere în piaţa concurenţială, dar cu cât întârzie mai mult cu atât vor achita un preţ mai mare

·        trebuie să analizeze ofertele trimise de furnizorul său, dar trebuie să analizeze şi alte oferte de pe site-ul ANRE.

·        trebuie să-şi ia soarta în propriile mâini.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările