ANRE, despre preţul gigacaloriei din Bucureşti: Este stabilit de PMB. Tarifele de transport şi distribuţie sunt mai mici decât ne-a cerut Termoenergetica

ANRE, despre preţul gigacaloriei din Bucureşti: Este stabilit de PMB. Tarifele de transport şi distribuţie sunt mai mici decât ne-a cerut Termoenergetica

Foto Inquam Photo

ANRE a precizat miercuri, la o zi după ce fostul edil Gabriela Firea spunea că autoritatea a dublat preţul gigacaloriei, că PMB face astfel de aprobări, în sarcina ANRE intrând aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie, care sunt mai mici decât i-a cerut operatorul Termoenergetica.

„ANRE nu a avizat preţul local al energiei termice furnizate prin SACET Bucureşti, ci a avizat, la solicitarea operatorului CMTEB SA (Termoenergetica - n. red.), componente ale preţului local al energiei termice.
 
Componentele de preţ avizate sunt mai mici decât cele solicitate de operator şi se referă la tariful de transport, tariful de distribuţie, preţul local pentru activitatea de producere şi furnizare a energiei termice din centrala termică de zonă Casa Presei şi preţul local pentru activitatea de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice din centrale termice de cvartal în Municipiul Bucureşti.
 
Preţurile şi tarifele locale ale energiei termice furnizate prin sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al Municipiului Bucureşti se stabilesc prin hotărâre a autorităţii administraţiei publice locale/asociaţiei de dezvoltare intercomunitară competentă, în conformitate cu prevederile Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 8 şi art. 40 din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, a informat ANRE.
 
Autoritatea precizează că preţurile şi/sau tarifele pentru activitatea de producere a energiei termice în centrale termice, destinată SACET şi pentru serviciile de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice prin SACET, se avizează de către ANRE pe baza Metodologiei de stabilire, ajustare sau modificare a preţurilor şi tarifelor locale pentru serviciile publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, exclusiv energia termică produsă în cogenerare, aprobată prin Ordinul preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 66/2007.

De exemplu, la solicitarea Companiei Municipale TERMOENERGETICA Bucureşti S.A. (CMTEB S.A.) de la începutul lunii ianuarie 2022, ANRE a analizat costurile variabile şi costurile fixe ale activităţii operatorului, aferente unei perioade de 12 luni calendaristice, pe baza documentelor justificative transmise (contracte, facturi, hotărâri, etc.).

Astfel, în şedinţa  Comitetului de reglementare din data de 18.01.2022, a fost aprobată acordarea Avizului ANRE nr. 02/18.01.2022 privind stabilirea preţurilor şi tarifelor locale ale energiei termice furnizate prin sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al Municipiului Bucureşti, pentru operatorul Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A.

Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea a declarat, marţi seară, că ANRE a aprobat tariful local pentru Termoenergetica, acesta fiind de 980 de lei, dublu faţă de cât era în prezent.
 
Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea a anunţat, marţi seară, la Antena 3, că ANRE a aprobat preţul local al Termoenergetica, iar acesta ajunge de la 490 lei, la 980 de lei.  
 
”Vreau să vă spun că greul de acum începe (...) ANRE a aprobat tariful local Termoenergetica pentru producţie, transport, distribuţie a energiei termice. Acest tarif, ca să înţeleagă absolut toţi cei care ne urmăresc, reprezintă tariful ELCEN, care ţine de Ministerul Energiei, plus tariful Termoenergetica ce ţine de Primărie şi în continuare va fi aprobat de Consiliul General. Dar, atenţie că este foarte grav, tariful total ajunge la aproape 1.000 RON pe gigacalorie. Adică 980 RON. Deci ceea ce vă spun sunt lucruri aflate astăzi foarte grave. Până acum era 490 RON costul pe gigacalorie. Încă o dată, 980 crescut de la 490. Populaţia plătea 163. Azi, când vorbim, există subvenţia lăsată de pe timpul meu, deci doar 163”, a declarat Firea. 
 
Aceasta susţine că actualul edil nu doreşte acordarea subvenţiei de peste 60 la sută pentru populaţie. 
 
”Dacă luna aceasta, la prima şedinţă ordinară, se votează tariful aprobat de ANRE, deci dublu faţă de suma existentă, (...) va intra în vigoare la următoarea factură, deci vă daţi seama, iar domnul Dan a anunţat că nu vrea să acorde subvenţia care a fost anterior de peste 60%”, a mai afirmat Firea. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările