ANALIZĂ Iarna ne aşteaptă cu o nouă mărire la gaze. Cu cât va creşte preţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
liberalizare gaze naturale

Proiectul de modificare a legii gazelor naturale, care se află în Parlament, nu doar că nu vine cu soluţii de pregătire a României pentru această nouă „eră” a gazelor, dar conţine articole care vor duce la escaladarea costurilor, respectiv o creştere a preţului la consumatorul final, consideră reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă.

Asociaţia Energia Inteligentă estimează o creştere cu 15% a preţurilor la gaze naturale în ultimul trimestru al acestui an, atât pe piaţa angro, cât şi pentru clienţii casnici.

„După 6 ani de preţuri scăzute la gazele naturale, vom intra într-o nouă „eră” a preţurilor, semnificativ mai mari. Această perioadă a fost folosită în mod inteligent de companii şi ţări, pentru eficientizarea unor activităţi, reducerea costurilor, iniţierea unor investiţii în infrastructură (care nu întruneau condiţiile de fezabilitate, altfel), şi care au permis repoziţionări în piaţă. În fapt această perioadă a gazelor ieftine, a fost folosită pentru a pregăti următoarea perioadă, cea a gazelor scumpe. Din păcate, România nu a profitat de această perioadă, sperând, precum greierul din fabulă, că preţurile gazelor vor rămâne veşnic la un nivel coborât”, se arată în analiza efectuată de reprezentanţii asociaţiei.

Potrivit acesteia, lipsa unei strategii, neaplicarea legislaţiei existente privind liberalizarea pieţei şi asigurarea stabilirii preţului corect pe piaţă etc., va găsi mulţi consumatori de gaze nepregătiţi pentru următoarea perioadă, când preţurile gazelor vor creşte, iar aplicarea măsurilor populiste din trecut pentru rezolvarea problemelor de vulnerabilitate a consumatorilor de gaze, nu va face decât să accentueze problemele în viitor. 

„Proiectul de modificare a legii gazelor naturale, care se află în Parlament, nu doar că nu vine cu soluţii de pregătire a României pentru această nouă „eră” a gazelor, dar conţine articole care vor duce la escaladarea costurilor, respectiv o creştere a preţului la consumatorul final”, se arată în documentul citat.

Potrivit unei analize afectuate de asociaţie asupra tranzacţiilor desfăşurate în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2018, în cadrul platformelor puse la dispoziţie de Bursa Română de Mărfuri (BRM), începând cu trimestrul II 2018, a apărut o inflexiune a trendului curbei preţului mediu ponderat, acesta crescând în trimestrul II 2018 cu 12,6% faţă de trimestrul II 2017 pentru gazele din producţia internă, şi preconizându-se o creştere de 15,6% a preţului în trimestrul IV 2018, faţă de trimestrul IV 2017.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite