Analiştii CFA: Euro va ajunge la 4,8256 lei, în următoarele şase luni

Analiştii CFA: Euro va ajunge la 4,8256 lei, în următoarele şase luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna noiembrie 2019, faţă de luna anterioară, cu 2,5 puncte până la valoarea de 56,9 puncte. Peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 3,8 puncte, până la valoarea de 68,8 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 13,2 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 1,8 puncte până la valoarea de 51,0 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 12,3 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8256, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8663. 

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,52%.

Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenţa 5Y denominate în RON), peste 66% şi respectiv 61% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: